Υπόκλιση: Η Ράνια Τζίμα μόλις είπε την ατάκα της χρονιάς

Υπόκλιση: Η Ράνια Τζίμα μόλις είπε την ατάκα της χρονιάς
Για την ενδοοικογενειακή βία

Η Ράνια Τζίμα θέλησε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών στέλνοντας μήνυμα για την κακοποίηση.

H Ράνια Τζίμα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου, «Χαμογέλα και πάλι» και έδωσε ένα σπουδαίο μήνυμα σε όλες τις γυναίκες.

Η κεντρική παρουσιάστρια του βραδινού δελτίου ειδήσεων του Mega, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα και συγκεκριμένα με την υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, ο οποίος κακοποίησε τη σύζυγό του, θέλησε να περάσει το δικό της μήνυμα κατά της βίας.

Η Ράνια Τζίμα είπε την ατάκα της χρονιάς

Μετά το τσουνάμι καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία και τις διαστάσεις που πήρε η υπόθεση ξυλοδαρμού της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον Απόστολο Λύτρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νέες διατάξεις για αυστηροποίηση των ποινών.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των δικηγόρων που υποστηρίζουν ότι «η Ελλάδα πρέπει να μπει φυλακή».

Ερωτώμενη για το θέμα, η Ράνια Τζίμα είπε την ατάκα της χρονιάς: «Αν η μισή Ελλάδα δέρνει, η μισή Ελλάδα να μπει στη φυλακή. Δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό».

«Βρήκα ολόσωστη την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Πρέπει να έχουμε κάπως τον νου μας για το πώς λειτουργούν οι δικαστές, και οι κρίνοντες κρίνονται. Ας μην φτάνουμε στο σημείο να παρεμβαίνει ο Άρειος Πάγος, έχουμε πειθαρχικά όργανα, ας το δούνε κάποιοί. Να υπάρχει η αισθητή στον πολίτη, ότι και η δικαιοσύνη έχει ένα “βλέμμα” πάνω της», συμπλήρωσε.

Οι διατάξεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις: 

 1. Κανόνας η επιβολή προσωρινής κράτησης στα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.
 2. Άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.
 3. Πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους, με κανένα τρόπο.
 4. Πρόβλεψη δυνατότητας προσωρινής κράτησης μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας. Στη δε περίπτωση αυτόφωρου πλημμελήματος, η κράτηση, σε περίπτωση αναβολής, μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες.
 5. Πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης και ενημερώνεται το θύμα από την αστυνομική αρχή για να λάβει μέτρα προστασίας.
 6. Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
 7. Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Προβλέπεται η πρόοδος της δίκης με την ανάγνωση της κατάθεσης, που έδωσε στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.
 8. Δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας,ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
 9. Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ’ του Αστικού Κώδικα.
 10. Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.
 11. Πρόβλεψη λειτουργίας πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.
 12. Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές,το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.
 13. Ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version