Τι συμβαίνει;
Ξεκίνησε στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η διήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί το δεξιό VMRO-DPMNE, με πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Ο εν αναμονή πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης της οποίας θα ηγηθεί αποκάλεσε και μάλιστα τρεις φορές τη χώρα «Μακεδονία», χωρίς να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία της χώρας.
O Μίτσκοσκι περιέγραψε τη χώρα με τα πιο «μελανά» χρώματα, κατηγορώντας την απερχόμενη κυβέρνηση ως υπεύθυνη γι΄αυτό και σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας και στην ανάπτυξη.
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα καλλιεργήσει σχέσεις συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.
Δίνει κανείς βάση στο τι γίνεται στα Σκόπια;
Από τη στιγμή που εξελέγη στην πρωθυπουργία της γείτονας χώρας, ο Χρίστιαν Μιτσόσκι δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να αμφισβητεί στην πράξη τη Συνθήκη των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα “Μακεδονία” σε δηλώσεις του, και με την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφκσα συμπαραστάτριά του στις εμπρηστικές δηλώσεις.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι δεν έχει δείξει διάθεση να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο σε διεθνή φόρα, σε συναντήσεις του με αξιωματούχους άλλων χωρών εντός του πλαισίου της ΕΕ, μέλος της οποίας επιθυμεί να γίνει η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι ήδη η Βόρεια Μακεδονία, και σημειωτέον, τον εναέριό της χώρο υπερασπίζεται η Ελλάδα.
Κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι οι εμπρηστικές αυτές δηλώσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση και να μπορέσει να εδραιωθεί στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι ο Μιτσόσκι χρειάζεται τον αλβανικό συνασπισμό προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι τις δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου. Με δεδομένη, λοιπόν, την εύθραυστη ισορροπία στο εσωτερικό, είναι αμφίβολη η συνέχιση της ακραίας ρητορείας σε δημόσιο επίπεδο από τη μεριά του Βορειομακεδόνα πρωθυπουργού.