
Είναι επίσημο.
Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης (8/6) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία, ο οποίος προσήλθε με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».
Το περιστατικό δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ, με τον αρχικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, να είναι θετικός.
Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στην ευλογιά των πιθήκων; Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άνδρες που είχαν σεξ0υαλικές επαφές με άλλους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και κρούσματα μεταξύ γυναικών.
Ο ΠΟΥ συνιστά στους ασθενείς να απομονώνονται στο σπίτι τους.