Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας: Ποιος τύπος καρκίνου σημειώνει τρομακτική άνοδο στην Ελλάδα

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας: Ποιος τύπος καρκίνου σημειώνει τρομακτική άνοδο στην Ελλάδα

Προβληματίζει η κλιματική αλλαγή.

Οι επιπτώσεις είναι πλέον ορατές σε όλους μας. Τις βλέπουμε γύρω μας. Τις βιώνουμε καθημερινά. Τις αισθανόμαστε σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ορατή και αόρατη.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και απειλεί τους πάντες, με τρόπους που ίσως δεν έχουμε φανταστεί. Διότι η κλιματική αλλαγή δεν αφορά απλώς το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, είναι πολύ πιο κοντά μας, οι επιπτώσεις είναι πια άμεσες στην υγεία όλων μας.

Ραγδαία αύξηση

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τελευταία χρόνια υπάρχει ραγδαία αύξηση στα ποσοστά του καρκίνου του πνεύμονα, ακόμα και σε άτομα που δεν καπνίζουν.

Αυτό έχει σημάνει συναγερμό και στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αφού εκτιμάται ότι η αύξηση αυτή δεν οφείλεται μόνο στο κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) ή την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και στην κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές ασθένειες / λοιμώξεις οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, που έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε καθημερινά.

Προβληματισμός

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν διαφοροποιήσει την ποιότητα του αέρα, τα αυξημένα ποσοστά αφρικανικής σκόνης που παρατηρούνται φέτος στην Ελλάδα μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Όλα αυτά τα αόρατα μικροσωματίδια έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις αναπνευστικές ασθένειες στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα ακόμα και σε μη καπνιστές.

Το Υπουργείο Υγείας, όπως εξήγησε στο «Βήμα» και η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και σε μία πρώτη κίνηση προχώρησε στην σύσταση ειδικής επιτροπής υπό τον καθηγητή Μπεχράκη, προκειμένου να μελετήσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, αφού το θέμα αφορά την δημόσια υγεία και παίρνει πια ανησυχητικές διαστάσεις.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.