Πόλεμος Ιράν-Ισραήλ: «Οδηγεί ξεκάθαρα σε Γ’ Παγκόσμιο»

Πόλεμος Ιράν-Ισραήλ: «Οδηγεί ξεκάθαρα σε Γ’ Παγκόσμιο»

«Πρέπει να κάνουμε προσευχές»

Μετά τη λήξη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ από το οποίο προέκυψαν κάποιες αποφάσεις, ο αρχηγός του επιτελείου IDF, Χέρτσι Χαλέβι, στάθηκε στην επίθεση του Ιράν το προηγούμενο Σάββατο.

«Αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών πυραύλων, πυραύλων Κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος θα έχει απάντηση» ανέφερε ο κ. Χαλέβι, μιλώντας από την αεροπορική βάση Νεβατίμ στο νότιο Ισραήλ, η οποία υπέστη κάποια ζημιά στην επίθεση.

«Το Ιράν ήθελε να βλάψει τις στρατηγικές δυνατότητες του Κράτους του Ισραήλ – αυτό είναι κάτι που δεν είχε συμβεί πριν. Ήμασταν προετοιμασμένοι για την επιχείρηση «Σιδερένια Ασπίδα» — προετοιμασία που έφερε το Ιράν να έχει επίσης την αεροπορική υπεροχή» πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Την περασμένη Δευτέρα, είδαμε τι οργανώθηκε και πιστεύουμε ότι το κράτος του Ισραήλ είναι πολύ ισχυρό και ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει μόνο του, αλλά με μια απειλή τόσο πολυάριθμη και τόσο μακριά, είμαστε πάντα χαρούμενοι που έχουμε [τις Ηνωμένες Πολιτείες] μαζί μας» κατέληξε, μεταξύ άλλων.

Το Ιράν έκανε δοκιμή

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπολιτικής – Γεωστρατηγικής στη σχολή Εθνικής Άμυνας και μέλος του Ινστιτούτου Ασφάλειας και Άμυνας, «οι Ισραηλινοί όταν πολεμούσαν με τους Ιρανούς το έκαναν μέσω της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, όχι απευθείας όπως έγινε τώρα».

Ωστόσο αυτό άλλαξε…

Ο κ. Φίλης είπε πως το Ιράν έχει την πολιτική βούληση πλέον να εξαπολύσει μία επίθεση από το έδαφός του, ωστόσο δεν ήταν επιτυχημένη λόγω των μέσων που χρησιμοποίησε αλλά και της βοήθειας που πήρε το Ισραήλ.

«Το Ιράν δοκίμασε ή έκανε κανονική επίθεση; Νομίζω δοκίμασε την άμυνα του Ισραήλ. Το Ιράν διαθέτει την πολιτική βούληση για επίθεση στο Ισραήλ, διαθέτει και τα οπλικά συστήματα για να το κάνει. Προσπάθησε να δοκιμάσει», ανέφερε μιλώντας στο Zougla.

Γιατί θεωρείται χαμένη επίθεση

«Η επιτυχία της απόκρουσης της επίθεσης δεν ηρεμεί την Τεχεράνη. Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της επίθεσης δεν συνδυάζεται με το επίπεδο των απωλειών που έχουν οι Ισραηλινοί. Το Ιράν δεν πέτυχε, δεν εκφόβισε. Αν ήταν μεγάλο χτύπημα θα φαινόταν ήδη. Άρα, νομίζω πως μια τέτοια επιχείρηση έτσι όπως κατέληξε δεν είναι υπέρ του Ιράν. Και έτσι χάνει αξιοπιστία στους συμμάχους του. Το Ιράν μιλάει με τις ΗΠΑ, τώρα αν συνεννοήθηκαν αντί για 1000 να ρίξουν 300…», είπε ο καθηγητής.

Έχει πυρηνικά;

«Το να έχεις πυρηνική δυνατότητα, σημαίνει να έχεις τον φορέα, την πλατφόρμα για να το μεταφέρεις και να έχεις και όπλα. Ξέρουμε πως έχει τον φορέα γιατί ξέρουμε πως έχει βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν σε χιλιάδες χιλιόμετρα. Εκεί μπορεί να βάλει ένα πυρηνικό. Αν πιστέψουμε το Ισραήλ είναι κοντά στο να φτιάξει πυρηνική κεφαλή. Λένε ότι έχει εμπλουτίσει ουράνιο και είναι ζήτημα εβδομάδων», ανέφερε.

Γιατί οδηγούμαστε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Αν ο Νετανιάχου θέλει να απαντήσει μπορεί να το στηρίξει. Άλλο μια επίθεση σε πρεσβεία εκτός χώρας και άλλο 300 πύραυλοι προς το έδαφός σου. Νομίζω πως θα έχουμε απάντηση, το ερώτημα είναι αν θα είναι στο έδαφος του Ιράν. Αν είναι στο έδαφος του Ιράν τα πράγματα θα ξεφύγουν. Ούτως ή άλλως είμαστε κοντά στο να ξεφύγουν. Η κρίση στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Γάζα θα επεκταθεί» είπε αρχικά ο κ. Φίλης.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι πάμε στο άσχημο σενάριο το οποίο είναι απευθείας πολεμική αντιπαράθεση Ιράν – Ισραήλ η οποία φέρνει άμεσο κίνδυνο εμπλοκής των ΗΠΑ. Μπορεί για διπλωματικούς λόγους να ζητά από το Ισραήλ να είναι πιο διαλλακτικό στη Γάζα και τη Ράφα αλλά να είμαστε σίγουροι ότι αν υπάρξει εμπλοκή του Ιράν οι ΗΠΑ θα το χτυπήσουν μαζί με το Ισραήλ. Αν το Ισραήλ χτυπήσει μονομερώς, τότε οι ΗΠΑ θα στείλουν αναγκαστικά στρατιωτική βοήθεια. Και σε μία τέτοια περίπτωση η Ρωσία θα στηρίξει το Ιράν και να περιμένουμε και την Κίνα να στηρίξει το Ιράν λόγω τεράστιων συμφερόντων», συνέχισε.

«Το Ισραήλ για να χτυπήσει το Ιράν με αεροπορική επίθεση, πρέπει να περάσει από τρεις χώρες. Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί θα πιέσουν τρεις χώρες, το Ιράκ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία να το επιτρέψουν. Ακόμα και αν είναι μόνο η ισραηλινή αεροπορία, είναι σαφές πως θα υπάρξει εμπλοκή των ΗΠΑ. Αν αυτό γίνει, είναι ζήτημα της Ρωσίας πως θα το εκλάβει», είπε.

Ο κ. Φίλης ήταν ξεκάθαρος: «αν έχουμε άμεση εμπλοκή Ιράν – Ισραήλ, οδηγούμαστε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν μπορώ να το πω διαφορετικά».

«Αν το Ισραήλ χτυπήσει με πυραύλους μπορεί να θεωρηθεί απάντηση του ίδιου επιπέδου. Αν έχουμε αεροπορική επιδρομή είναι άλλου επιπέδου. Γιατί αυτό σημαίνει εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα. Πρέπει να δούμε που είναι τα υποβρύχια του Ισραήλ αυτή τη στιγμή, έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων Κρουζ», σχολίασε.

«Πρέπει να κάνουμε προσευχές»

Σε περίπτωση εμπλοκής, «οι αραβικές χώρες θα βρεθούν μπροστά σε τεράστια διλήμματα. Οι ενδιάμεσες χώρες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα αντιμετωπίσουν υπαρξιακό δίλημμα. Το Ιράν ήδη έχει θέσει προ των ευθυνών της την Ιορδανία για το τι θα κάνει. Σε μία πρώτη φάση μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο. Αναλόγως την ένταση, θα εμπλακούν αρχικώς έμμεσα και μετά άμεσα Αμερικανοί και Ρώσοι. Επαναλαμβάνω γιατί μιλάω ξεκάθαρα και δεν μασάω τα λόγια μου, αν έχουμε κλιμάκωση Ισραήλ – Ιράν πρέπει να κάνουμε προσευχές», τόνισε.

«Στην κλιμάκωση και την αποκλιμάκωση υπάρχουν πολλά στάδια. Αυτό που λέμε είναι πως αν είναι άμεση η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν θα εμπλακούν και άλλες χώρες, θέλουν ή δεν θέλουν και είναι απίθανο να μην εμπλακούν Αμερικανοί και Ρώσοι», είπε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.