Κάποιες εμφανίζονται μετά: Αυτή είναι η επίσημη λίστα με τις παρενέργειες των εμβολίων του κορωνοϊού

Ανακοινώνονται: Αυτά είναι τα προνόμια που δίνει η κυβέρνηση σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Τι περιλαμβάνει η λίστα;

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» και συνδέθηκαν με οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί από τους συνωμοσιολόγους. Ωστόσο, τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή πάθηση, τη λοίμωξη που επιφέρει θάνατο αλλά και την Long Covid.

Πλέον, βγαίνουν και τα συμπεράσματα για τις παρενέργειες των εμβολίων του κορωνοϊού, από τη μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη ασφαλείας που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Οι παρενέργειες των εμβολίων

Περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια, σώζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο ζωές μόνο στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν αντιμετώπισαν κάποιες παρενέργειες από τα εμβόλια, πυροδοτώντας τη συζήτηση σχετικά με τα οφέλη έναντι των παρενεργειών.

Η έρευνα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Δεδομένων Εμβολίων, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Vaccine την περασμένη εβδομάδα.

Από τα αρχικά στάδια της μελέτης, εντοπίστηκε πως τα εμβόλια mRNA, δηλαδή της Pfizer-BioNTech και Moderna, σχετίζονταν με την καρδιά και αύξαναν τον κίνδυνο ενός τύπου θρόμβου στον εγκέφαλο.

Όσον αφορά τα εμβόλια ιικών φορέων όπως της AstraZeneca, συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ, μιας νευρολογικής διαταραχής κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 13 ιατρικές καταστάσεις που η ομάδα θεώρησε ως «ανεπιθύμητα συμβάντα ειδικού ενδιαφέροντος» μεταξύ 99 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων σε οκτώ χώρες.

Οι κίνδυνοι για καρδιά – εγκέφαλο

Η μυοκαρδίτιδα, ή η φλεγμονή του καρδιακού μυ, εντοπίστηκε σταθερά μετά από μια πρώτη, δεύτερη και τρίτη δόση εμβολίων mRNA, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η υψηλότερη αύξηση στην αναλογία παρατηρούμενου προς το αναμενόμενο παρατηρήθηκε μετά από δεύτερη δόση με το Moderna.

Η πρώτη και η τέταρτη δόση του ίδιου εμβολίου συνδέθηκαν επίσης με αύξηση κινδύνου της περικαρδίτιδας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια στατιστικά σημαντική αύξηση των περιπτώσεων του Γκιλαίν-Μπαρέ εντός 42 ημερών από την αρχική ένεση ChAdOx1 ή «Vaxzevria» που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη και κυκλοφόρησε από την AstraZeneca.

Το ChAdOx1 συνδέθηκε με τριπλάσια αύξηση της θρόμβωσης του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, ενός τύπου θρόμβου στον εγκέφαλο, που εντοπίστηκε σε 69 περιστατικά, έναντι αναμενόμενων 21.

Η μυοκαρδίτιδα συνδέθηκε επίσης με μια τρίτη δόση ChAdOx1 σε ορισμένους, αλλά όχι σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.

Στη μελέτη εντοπίστηκαν πιθανά σήματα ασφαλείας για εγκάρσια μυελίτιδα – φλεγμονή του νωτιαίου μυελού – μετά από εμβόλια με ιούς-φορείς όπως της AstraZeneca.

Το ίδιο και η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα – φλεγμονή και οίδημα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό – μετά από εμβόλια τόσο ιού-φορέα όσο και mRNA.

Παρατηρήθηκαν επτά περιπτώσεις οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, έναντι αναμενόμενων δύο.

Μελέτη για άλλες παρενέργειες

Η μελέτη δεν παρακολούθησε για το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, ή POTS, που ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει με τα εμβόλια Covid. Η δυσανεξία στην άσκηση, η υπερβολική κόπωση, το μούδιασμα και η «εγκεφαλική ομίχλη» ήταν μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων που εντοπίστηκαν σε περισσότερους από 240 ενήλικες που εμφάνισαν χρόνιο μεταεμβολιαστικό σύνδρομο, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Yale. Η αιτία του συνδρόμου δεν είναι ακόμη γνωστή και δεν υπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις ή αποδεδειγμένες θεραπείες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.