Έρχεται και στα μέρη μας: Το πρώτο μέτρο που πήραν στο εξωτερικό για τον covid είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα

Μπήκαμε στην «καρδιά» του χειμώνα με τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση και τους αναπνευστικούς ιούς να… θερίζουν. Πλην της γρίπης, ο κορωνοϊός φαίνεται πως συνεχίζει τη διασπορά στην κοινότητα, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης JN.1.

Ο κορωνοϊός «θερίζει» αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα ηλικιωμένα άτομα και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ταυτόχρονα, εμφανώς λιγότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι επισκέψεις για επικαιροποιημένα εμβόλια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση ενώ την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 93 άνθρωποι. Επιπλέον, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για κορωνοϊό παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.679) παρουσίασε αύξηση 15% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.466) και ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=1.632).

Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78. Μάλιστα, καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-96 έτη).

Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=72) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=169).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Το μέτρο που έρχεται στην Ελλάδα

Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι μεγάλη και αρκετοί νοσούν. Η Επιτροπή έχει αρχίσει εκ νέου να συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση και εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ στο «τραπέζι» είναι ακόμη και μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Στο εξωτερικό έχουν αρχίσει ήδη και παίρνουν μέτρα, τα οποία είναι θέμα χρόνου να έρθουν και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Johns Hopkins Medicine θα επαναφέρει την καθολική υποχρεωτική μάσκα στις εγκαταστάσεις ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Η υποχρεωτική μάσκα αφορά τους ασθενείς, τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού σε όλες τις εγκαταστάσεις του Johns Hopkins Medicine σε όλο το Maryland λόγω της αύξησης των νοσηλειών από κορωνοϊό, γρίπη και RSV. Στην Ελλάδα έχει ήδη τεθεί σαν μέτρο η επαναφορά της μάσκας για όλους στις υγειονομικές μονάδες και δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας, το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.