Θερίζει η νέα μετάλλαξη: Το κοινό χαρακτηριστικό όσων κατέληξαν από κορωνοϊό απ’ τον Σεπτέμβρη έως σήμερα

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Καμπανάκι» με την ηλικία των διασωληνωμένων

Αποκαλυπτικά δεδομένα

Μπήκαμε στην «καρδιά» του χειμώνα με τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση και τους αναπνευστικούς ιούς να… θερίζουν. Πλην της γρίπης, ο κορωνοϊός φαίνεται πως συνεχίζει τη διασπορά στην κοινότητα, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης JN.1.

Ο κορωνοϊός «θερίζει» αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα ηλικιωμένα άτομα και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ταυτόχρονα, εμφανώς λιγότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι επισκέψεις για επικαιροποιημένα εμβόλια.

Τα τελευταία δεδομένα από τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση ενώ την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 93 άνθρωποι. Επιπλέον, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για κορωνοϊό παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.679) παρουσίασε αύξηση 15% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.466) και ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=1.632).

Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78. Μάλιστα, καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-96 έτη).

Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=72) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=169).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Το κοινό χαρακτηριστικό όσων κατέληξαν

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου παρουσίασαν αποκαλυπτικά στοιχεία για τη θνησιμότητα των διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως προχθές, διασωληνώθηκαν 378 άτομα και διαπιστώθηκε πως από αυτά, μόλις τα δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο! Επί της ουσίας, οι 376 ενδέχεται να μην διασωληνώνονταν αν είχαν φροντίσει να εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, στο ίδιο διάστημα το επικαιροποιημένο εμβόλιο είχαν λάβει οι δύο από τους 1.028 που κατέληξαν από κορωνοϊό. Και πάλι, οι 1026 ενδέχεται να ήταν ζωντανοί αν είχαν κάνει το τελευταίο εμβόλιο…


 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.