Γι’ αυτό «βουλιάζουν» τα νοσοκομεία: Το λάθος που κάνουν όλοι με την παραλλαγή JN.1 και κολλάνε κορωνοϊό

Χτυπάει πνεύμονες; Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης που μπορεί να φέρει ξανά πίσω τις μάσκες

Πώς γίνεται η μετάδοση;

Σημαντικά στοιχεία για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 έως 7 του μήνα δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, ενώ η διασπορά της JN.1 στην κοινότητα προβληματίζει τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσίασαν αύξηση ενώ την τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 93 άνθρωποι.

Επιπλέον, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων για κορωνοϊό παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.679) παρουσίασε αύξηση 15% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.466) και ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=1.632).

Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78. Μάλιστα, καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-96 έτη).

Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=72) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=169).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Κορωνοϊός: Το λάθος που κάνουν όλοι με την JN.1

Η περίοδος μολυσματικότητας για την JN.1 είναι αυτή που φαίνεται πως προκαλεί και τη μεγάλη διασπορά. Όποιος κολλήσει, είναι μεταδοτικός μία έως δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός για τουλάχιστον δύο έως τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Πλέον, οι περισσότεροι δεν κάνουν καραντίνα και… βιάζονται να βγουν εκτός σπιτιού με αποτέλεσμα αρκετοί να κολλούν κορωνοϊό, από άτομα που είναι άρρωστα και δεν ξέρουν πως μεταδίδουν.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.