Δεν θα πήγαινε το μυαλό σου: Το φαινομενικά αθώο σύμπτωμα της JN.1 που φωνάζει ότι κόλλησες COVID

Εξίσου σοβαρό με τα υπόλοιπα: Το σύμπτωμα του κορωνοϊού που πολλοί αγνοούν

Είναι φαινομενικά «αθώο»

Ο κορωνοϊός και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η διασπορά των οποίων το τελευταίο διάστημα καταγράφει αλματώδη αύξηση, ανησυχούν τους ειδικούς ενώ, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι η πολύωρη αναμονή στα επείγοντα που μπορεί να ξεπεράσει μάλιστα τις… οκτώ ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει «καμπανάκι», ενώ υπό κατάρτιση βρίσκεται σχέδιο προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη εισροή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Η μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία ασκείται από την έξαρση που σημειώνει (και) ο κορωνοϊός.

Η JN.1 προκαλεί άλλα συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».


Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

  1. Βήχας
  2. πονόλαιμος
  3. πονοκέφαλος
  4. μυικοί πόνοι
  5. πυρετός
  6. απώλεια γεύσης και όσφρησης
  7. καταρροή ή ρινικό μπούκωμα
  8. κόπωση
  9. εγκεφαλική θόλωση «brain fog»
  10. δύσπνοια
  11. ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια)

Κορωνοϊός: Το πρώτο σύμπτωμα

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με Covid-19 περιλαμβάνουν: καταρροή (31,1%), βήχα (22,9%), πονοκέφαλο (20,1%), αδυναμία ή κόπωση (19,6%), μυϊκό πόνο (15,8%), πονόλαιμο (13,2%), προβλήματα ύπνου (10,8%), ανησυχία ή άγχος (10,5%). Από τα τελευταία δεδομένα προκύπτει πως το πρώτο σύμπτωμα είναι η καταρροή, ένα φαινομενικά «αθώο» σύμπτωμα, που όμως, πλέον, υποδηλώνει πως ο ασθενής βρίσκεται στα αρχικά στάδια της COVID-19 και το τεστ του είναι ακόμη αρνητικό.

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.