Στο γιατρό την ίδια μέρα: Το επικίνδυνο σύμπτωμα της JN.1 του κορωνοϊού που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Κορωνοϊός: Το νέο κρούσμα στην Ελλάδα που τους ξεγέλασε όλους

Ανησυχούν οι επιστήμονες 

Η παραλλαγή JN.1 του κορωνοϊού είχε ταχεία εξάπλωση μέσα στον Δεκέμβριο του 2023 και πλέον έχει γίνει το πιο κοινό στέλεχος του ιού που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τα κρούσματα της JN.1 αυξάνονται, επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, στην Κίνα και την Ινδία, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από τη JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Σύμφωνα με το CDC, στα συμπτώματα αυτής της υποπαραλλαγής περιλαμβάνονται:

 1. Βήχας
 2. πονόλαιμος
 3. πονοκέφαλος
 4. μυικοί πόνοι
 5. πυρετός
 6. απώλεια γεύσης και όσφρησης
 7. καταρροή ή ρινικό μπούκωμα
 8. κόπωση
 9. εγκεφαλική θόλωση «brain fog»
 10. δύσπνοια
 11. ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια)

Τα τελευταία δεδομένα από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), από τον Δεκέμβριο του 2023, υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 περιλαμβάνουν:

 1. Καταρροή (31,1%)
 2. βήχας (22,9%)
 3. πονοκέφαλος (20,1%)
 4. αδυναμία ή κόπωση (19,6%)
 5. μυϊκός πόνος (15,8%)
 6. πονόλαιμος (13,2%)
 7. προβλήματα ύπνου (10,8%)
 8. ανησυχία ή άγχος (10,5%).

Το ανησυχητικό σύμπτωμα

Στα συμπτώματα της JN.1 υπάρχει ένα που δεν εκδηλωνόταν στην αρχική μετάλλαξη Όμικρον παρά μόνο στα πρώτα στελέχη του κορωνοϊού. Πρόκειται για τη δύσπνοια που είναι ένα επικίνδυνο σημάδια για την υγεία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε χειροπιαστά δεδομένα, αλλά η δύσπνοια είναι ένα επικίνδυνο σύμπτωμα και δεν αποκλείται να δείχνει πως η JN.1 είναι αρκετά επικίνδυνη και προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες.

Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.