Αν δεν υπάρξει σημαντική πτώση στα κρούσματα: Το μέτρο κατά του COVID που πέφτει στο τραπέζι της κυβέρνησης

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Τι βρίσκεται στο τραπέζι; 

Μεγάλη είναι η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, θέτοντας σε συναγερμό υγειονομικές αρχές και επιστήμονες.

Ο συγχρωτισμός που είθισται κατά την περίοδο των εορτών αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω αύξηση  το επόμενο διάστημα, ενώ σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη που βρίσκεται στην αρχή της αλλά και τις άλλες ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση, τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση.

Ήδη οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 παρουσιάζουν αύξηση κατά 40%! Ειδικότερα, οι εισαγωγές κυμαίνονται καθημερινά μεταξύ 220-270, πανελλαδικά, ενώ τα εξιτήρια μεταξύ 200-250. Σε επίπεδο επικράτειας, νοσηλεύονται περίπου1.480 ασθενείς με λοίμωξη από κορονοϊό σε απλές κλίνες και περίπου 90 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).


Ζητούν αντιικά φάρμακα

Η έξαρση στη δραστηριότητα το κορωνοϊού «αποτυπώνεται» και στη χορήγηση αντιικών φαρμάκων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται μεγάλη αύξηση. Συγκεκριμένα, το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς εγκρίθηκαν περίπου 3.500 αντιικά φάρμακα. Είναι ενδεικτικό ότι ένα αντίστοιχο τριήμερο του Νοεμβρίου, είχαν δοθεί περίπου 1.200, δηλαδή την Πρωτοχρονιά σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Παρά την μεγάλη έξαρση και την αύξηση των νοσηλειών θετικό είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το ποσοστό των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι είναι μικρότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.


Κορωνοϊός: Το μέτρο που θα έρθει

Στην αύξηση της διασποράς παίζει ρόλο και η νέα υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, που στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 30% των κρουσμάτων. Η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται να έρθει στα τέλη Ιανουαρίου και αν συνεχίσει η πίεση στα νοσοκομεία θα έρθουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας χειροτερέψει, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θα μείνει μόνο στις συστάσεις αλλά θα εισηγηθεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα νοσοκομεία.

Επίσης, αναμένεται να γίνει εκστρατεία και να ενταθούν οι προσπάθειες για εμβολιασμό κατά της COVID-19 που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο πλέον είναι εποχικό όπως της γρίπης και σώζει ζωές.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.