Μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων της παραλλαγής JN.1: Το πρώτο μέτρο κατά του κορωνοϊού που επιστρέφει το 2024

Δείχνουν το φινάλε του covid-19: Έτσι έσβησαν οι 2 πιο θανατηφόροι ιοί χωρίς εμβόλιο

Έρχεται άμεσα...

Αποτέλεσε επί (τουλάχιστον) μία διετία τον απόλυτο εφιάλτη της ανθρωπότητας, καθώς απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου είχαμε lockdowns και ακραία μέτρα, με μοναδικό στόχο την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στον κορωνοϊό και την πανδημία, η οποία στις αρχές του 2020 «απλώθηκε» σε χρόνο ρεκόρ στον πλανήτη. Σήμερα, ουδείς δείχνει ν’ ασχολείται με τον covid, αν και είναι πασιφανές πως ο ιός δεν έχει… φύγει ακόμα.

Τα πράγματα στη χώρα μας με την παραλλαγής JN.1 δεν είναι ακριβώς ρόδινα: η πίεση που δέχεται εσχάτως το ΕΣΥ από το «κοκτέιλ» κορωνοϊού, γρίπης και λοιπών ιώσεων είναι πάρα πολύ μεγάλη με τους λοιμωξιολόγους να τονίζουν ξανά και ξανά πως ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ και να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια ούτως ώστε να περάσουν πιο ελαφριά την αρρώστια αν κι εφόσον κολλήσουν.

Μάλιστα, είναι τέτοια η αύξηση των κρουσμάτων (και, δυστυχώς, η αύξηση και εκείνων που νοσούν βαριά ή χάνουν την ζωή τους), που οι ειδήμονες έχουν κάνει ήδη ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Και αυτό είναι το μέτρο το οποίο αναμένεται (αν και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα επισήμως) να επιστρέψει στο εγγύς μέλλον: η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στόχος του μέτρου, φυσικά, είναι το μη διασπαρεί κι άλλο η JN.1, η οποία είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή και βάζει δύσκολα στο σύνολο της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.