Συναγερμός μετά τους 60 νεκρούς: Το σύμπτωμα της JN.1 που δεν το δίνει καμία άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού

Τα εννέα μυστήρια του κορωνοϊού

Τι διαφορετικό έχει σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις;

Στην Ελλάδα έφτασε η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή ως «JN.1». Η JN.1 είναι «απόγονος» της παραλλαγής BA.2.86 του κορωνοϊού και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την διασπορά.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων, που συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν απαιτείται η κυκλοφορία νέων εμβολίων για τον κορωνοϊό, ειδικά για αυτή τη παραλλαγή, αλλά αναγνώρισε τα πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του στελέχους. Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί από τη νέα αυτή μετάλλαξη έφτασαν τους 60.

Το σύμπτωμα που δίνει μόνο αυτή η μετάλλαξη

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠA Θεοδώρα Ψαλτοπούλου η νέα μετάλλαξη «είναι μια νέα παραλλαγή της Όμικρον και μοιάζει με την Pirola που είχαμε πριν μερικούς μήνες. Δεν ξέρουμε αν προκαλεί μεγαλύτερες πιθανότητες να μπει κάποιος στο νοσοκομείο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που χρησιμοποιείται και που είναι ασφαλές».

Σχετικά με τα συμπτώματα της συγκεκριμένης παραλλαγής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό, έκανε λόγο για ναυτία, εμετό και προβλήματα με το γαστρεντερικό. Και όπως τόνισε οι ειδικοί την παρακολουθούν για να δουν πόσο εύκολα αυξάνεται η πιθανότητα να κυριαρχήσει συγκριτικά με τις υπόλοιπες παραλλαγές. Η ναυτία και ο εμετός είναι τα συμπτώματα που δεν έδινε καμία άλλη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου τα κρούσματα πλέον είναι πολλά κάτι που αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία όπου «έχουμε αύξηση τις τελευταίες δύο – τρεις βδομάδες, στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις και μικρή αύξηση στους θανάτους που έφτασαν από πενήντα την εβδομάδα τους εξήντα». Ειδικότερα, όπως είπε οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά για να μην διατρέξουν κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.