Έξαρση κορωνοϊού με σύμπτωμα-καμπανάκι: Που χτυπάει η παραλλαγή «JN.1» που θερίζει 12 χώρες

Χτυπάει πνεύμονες; Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης που μπορεί να φέρει ξανά πίσω τις μάσκες

Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα

Στην Ελλάδα έφτασε η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή ως «JN.1». Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 101 στελέχη JN.1 (υποπαραλλαγή της ΒΑ.2.86, που από τις 19 Δεκεμβρίου αναγνωρίστηκε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος).

Η JN.1 είναι «απόγονος» της παραλλαγής BA.2.86 του κορωνοϊού και οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την διασπορά.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων, που συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν απαιτείται η κυκλοφορία νέων εμβολίων για τον κορωνοϊό, ειδικά για αυτή τη παραλλαγή, αλλά αναγνώρισε τα πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του στελέχους.

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης

Η «JN.1» σχετίζεται με την BA.2.86 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022. Η «JN.1» εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2023 και σήμερα καταγράφονται κρούσματα σε τουλάχιστον 12 χώρες.

Όσον αφορά το πρώτο σύμπτωμά της, δεν είναι άλλο από τον φαινομενικά αθώο πονόλαιμο. Στη συνέχεια ακολουθεί η καταρροή, ο βήχας, η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η μυαλγία, ο πυρετός τα ρίγη ή η αοσμία. Επί της ουσίας, η νέα παραλλαγή «χτυπά» στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.