Λύση στο μυστήριο με την πνευμονία στην Κίνα – Τι είναι το «σύνδρομο των λευκών πνευμόνων»

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: «Καμπανάκι» με την ηλικία των διασωληνωμένων

Πώς μεταδίδεται;

Αυξημένα είναι τα κρούσματα πνευμονίας, μεταξύ παιδιών, και στο Οχάιο – μετά από την Κίνα, την Ολλανδία και τη Δανία – με τους ειδικούς ωστόσο να μην πιστεύουν πως η «μυστηριώδης», όπως χαρακτηρίζεται, νόσος που έχει εντοπιστεί επί κινεζικού εδάφους έχει αρχίσει να εξαπλώνεται από χώρα σε χώρα.


Η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Γουόρεν ανέφερε, σε ανακοίνωσή της, ότι από τον Αύγουστο έχουν αναφερθεί 145 κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας τριών έως 14 ετών.

Πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει συγκρίσεις μεταξύ της έξαρσης των κρουσμάτων μυκοπλασματικής πνευμονίας, που χαρακτηρίζεται και «σύνδρομο λευκού πνεύμονα», σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά οι υγειονομικοί επιμένουν πως η αμερικανική περίπτωση δεν συνδέεται με την κινέζικη, σύμφωνα με τον Independent.

Η τάση αυτή ήταν αναμενόμενη από τους Αμερικανούς ειδικούς καθώς μπαίνει ο χειμώνας, βρισκόμαστε εν μέσω περιόδου γρίπης ενώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινώνεται και λόγω της πλήρους άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη για οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε επιδημία σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο» δήλωσε ο Clint Koenig, ιατρικός διευθυντής στο Τμήμα Υγείας της κομητείας. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι πρόκειται για οτιδήποτε πλην των συνηθισμένων, τυπικών χειμερινών μικροβίων που οδηγούν σε αυξημένα κρούσματα πνευμονίας μεταξύ παιδιών».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα κρούσματα παιδικής πνευμονίας στο Οχάιο δεν οφείλονται σε κάποιον νέο ιό, αλλά στελέχη πνευμονίας που κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ.

Τι είναι το «σύνδρομο των λευκών πνευμόνων»

Η μυκοπλασματική πνευμονία είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπιες λοιμώξεις, διεισδύοντας στο αναπνευστικό σύστημα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Περίπου δύο εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, αλλά πολλές φορές οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται νοσηλεία τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, «οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι και να θεραπευτούν με αντιβιοτικά» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υγειονομική περιφέρεια του Οχάιο.

Τα συμπτώματα

Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος και συνήθως αυτό γίνεται ανθρώπων που περνούν πολύ χρόνο μαζί στον ίδιο χώρο.

Στο Οχάιο, τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και κόπωση. Άλλα συμπτώματα, που μπορεί να υπάρξουν, είναι ο πονόλαιμος και οι πονοκέφαλοι.

Εάν ένα παιδί κάτω των πέντε ετών προσβληθεί από την ασθένεια, μπορεί επίσης να εμφανίσει φτέρνισμα, καταρροή, υγρά μάτια, εμετούς και διάρροια.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.