Κλειδώνει η 4η δόση για όλους

Κλειδώνει η 4η δόση για όλους

Προ των πυλών φαίνεται να είναι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Είναι σαφές ότι τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει, αφού και οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία μειώνονται σταθερά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε ο πόλεμος με τον κορoνοϊό, καθώς αυτή την περίοδο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λόγω και της νέας μετάλλαξης Ομικρον 2, αν και τα συμπτώματα, ειδικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τρεις δόσεις, είναι ήπια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικοί εισηγούνται μία ακόμα δόση, την τελική, στις αρχές του φθινοπώρου για τον γενικό πληθυσμό, που θα προστατεύσει ακόμα καλύτερα όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης. Βέβαια, οι κλινικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά φαίνεται να επικρατεί αυτή η εισήγηση ενόψει του επόμενου χειμώνα. Μάλιστα, η τέταρτη δόση μπορεί να γίνει και με πιο αναβαθμισμένο εμβόλιο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα που θα επικρατούν τότε.

Η χώρα μας έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες και συμμετέχει στην κεντρική συμφωνία της Ευρώπης με τις εταιρείες, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα προμήθειας νέων εμβολίων, αν χρειαστεί. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα τόσο η Pfizer όσο και η Moderna αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Moderna προγραμματίζει να καταθέσει τον Σεπτέμβριο φάκελο για εμβόλιο που θα καλύπτει τις παραλλαγές Βήτα και Ομικρον.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.