Ποιοι είναι... large;
Είναι γνωστό πως ο τομέας της οικονομίας στον οποίο βασίζεται το εισόδημα της χώρας, δεν είναι άλλος από τον τουρισμό και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις.
Για ακόμα μια χρονιά λοιπόν, ο ελληνικός τουρισμός κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, δίνοντας σημαντικές ανάσες σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, δεδομένης της γεωπολιτικής αστάθειας στην ανατολική Μεσόγειο.
Όσο για την εθνικότητα αυτών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ένας στους δύο είναι Γερμανοί και Βρετανοί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE).
Ποιοι ξοδεύουν τα περισσότερα
Διαπίστωση είναι ότι οι Γερμανοί κερδίζουν την «μάχη» από τους Βρετανούς, αφού φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερα. Συγκεκριμένα το 44% επί του συνόλου των δαπανών, αλλά και των διανυκτερεύσεων για διακοπές «Ήλιος και Θάλασσα» στην Ελλάδα αντιστοιχούν στις δύο σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας συνολικά τα 8,11 δισ. ευρώ το 2022 και τα 62,15 εκατ. διανυκτερεύσεις με ένα σύνολο αφίξεων πάνω από 6 εκατομμύρια.
Οι Γερμανοί έχουν προβάδισμα έναντι των Βρετανών, το οποίο όμως γίνεται σαφώς μεγαλύτερο όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές all inclusive. Στη συγκεκριμένη αγορά, οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 επί του συνόλου των αφίξεων και της δαπάνης (19%), ενώ η γερμανική το 1/4 των αφίξεων και πολύ περισσότερο, το 28% της δαπάνης.
Συγκρινόμενοι με τους Γερμανούς τουρίστες, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, με 117 ευρώ, έχουν χαμηλότερη Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (ΜΔΔ) ανεξάρτητα από το αν ταξιδεύουν με all inclusive (143 ευρώ) ή όχι (100 ευρώ). Η μέση δαπάνη των Γερμανών στην Ελλάδα είναι στα 144 ευρώ και αυξάνεται στα 173 ευρώ όταν πρόκειται για all inclusive, ενώ χωρίς all inclusive είναι στα 118 ευρώ.
Για τις υπόλοιπες αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας μας, η ΜΔΔ είναι στα 130 ευρώ και αυξάνεται στα 143 ευρώ όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές all inclusive, ενώ χωρίς all inclusive πέφτει στα 120 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις δαπάνες περιλαμβάνονται και αυτές εκτός Ελλάδος.
Όσον αφορά τη διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα για διακοπές συνολικά στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», σε σύγκριση με τις 10,3 διανυκτερεύσεις των Γερμανών, οι Βρετανοί, με 10,1 διανυκτερεύσεις, έχουν συνολικά μικρότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ). Πάντως, οι δύο εθνικότητες μένουν συνολικά παραπάνω στη χώρα μας έναντι των λοιπών αγορών, των οποίων η ΜΔΠ είναι στις 8,9 ημέρες.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.