Οι τυχεροί της υπόθεσης: Τα χαρακτηριστικά σημάδια όσων δύσκολα θα κολλήσουν ξανά κορωνοϊό

Οι τυχεροί της υπόθεσης: Τα χαρακτηριστικά σημάδια όσων δύσκολα θα κολλήσουν ξανά κορωνοϊό

Υπάρχει εξήγηση

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο, ακόμη και τρεις φορές αν και έχουν εμβολιαστεί.

Για τους περισσότερους, το ζήτημα είναι πόσο καιρό θα διατηρηθεί η φυσική ανοσία και αυτό έχει αποτελέσει και αντικείμενο έρευνας.

Μία νέα μελέτη, διενεργήθηκε για να δώσει απάντηση στο πώς διατηρείται η φυσική ανοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν ανέλυσε εξετάσεις αίματος από 113 ασθενείς, που είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό, πέντε εβδομάδες αφότου ανέρρωσαν πλήρως και στη συνέχεια ξανά τρεις μήνες μετά την ασθένειά τους.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να καθορίζουν το επίπεδο συγκέντρωσης των αντισωμάτων στον οργανισμό των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα άλλων μελετών: οι ασθενείς που είναι ηλικιωμένοι, είναι άνδρες ή/και πέρασαν σοβαρή COVID-19, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντισωμάτων. Αυτό αποτελεί βασικό δείκτη ανοσίας.

Ωστόσο, η έρευνα «απέδειξε επίσης για πρώτη φορά ότι συγκεκριμένα συμπτώματα COVID-19 συσχετίστηκαν σταθερά με υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2» για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα που δείχνουν ισχυρή ανοσία

Συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από όσους δεν νοσηλεύτηκαν. Αλλά για ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν, ορισμένα συμπτώματα οδήγησαν σε διαφορετικά επίπεδα αντισωμάτων:

  • Βήχας, πόνος στο σώμα, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος σχετίζονται την ύπαρξη λίγων αντισωμάτων
  • Ρίγη, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, πονόλαιμος, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και ρινική καταρροή ή μπούκωμα συσχετίστηκαν με ελάχιστα ή καθόλου αντισώματα

Τα συμπτώματα που δημιούργησαν τα πιο «επίμονα» επίπεδα αντισωμάτων: 

Υψηλός πυρετός: Ο υψηλός πυρετός είναι συνήθως ένα σημάδι ότι το σώμα σας εργάζεται για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Αλλά στην περίπτωση της COVID-19, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η ανοσολογική σας απόκριση δημιουργεί περισσότερα αντισώματα.

Μειωμένη όρεξη: Η μείωση της όρεξης συμβαδίζει με τον πυρετό ως ένδειξη συστημικής φλεγμονώδους απόκρισης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη πείνας μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική ανοσοαπόκριση που συμβαίνει στον οργανισμό σας.

Διάρροια: Αν και τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι γνωστό σύμπτωμα δυνητικά σοβαρής COVID-19, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι «δεν παρατήρησαν αυξημένη διάρροια» σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν. Αυτό που βρήκαν, όμως, είναι ότι η διάρροια εμφανίστηκε σε ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν και στους οποίους βρέθηκαν υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων.

Πόνος στην κοιλιά: Οι ερευνητές της μελέτης αποδίδουν τον κοιλιακό πόνο στην ίδια λοίμωξη που προκαλεί διάρροια σε ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, παραδέχονται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτήν τη συσχέτιση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.