Πανδημία τέλος κι επίσημα…

Ανοίγουμε στα τυφλά: Ως 50% η πιθανότητα να κάνει λάθος το self test!

Ευχάριστα νέα

Υπάρχει μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που προκαλεί κύμα κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα.

Οι φόβοι γύρω από την μετάλλαξη Pirola, ή BA.2.86, ώθησαν τους Βρετανούς να επισπεύσουν τους εμβολιασμούς αυτό το φθινόπωρο, καθώς θα καταλάβουν πόσο επικίνδυνη είναι πραγματικά.

Ωστόσο φαίνεται πως τα νέα είναι καλά αφού τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν επιστρέψει σε καμία χώρα και πλέον η επιστήμη έχει «όπλα» για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ένα νέο «όπλο» είναι το εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax που εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και θα χορηγείται σε ενήλικες και έφηβους από 12 ετών και άνω.

Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) ενέκρινε το επικαιροποιημένο εμβόλιο Nuvaxovid της Novavax που στοχεύει την υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5 του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Πανδημία τέλος

Η Επιτροπή εξέτασε επίσης δεδομένα από μια μελέτη σε ενήλικες που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως, η οποία έδειχνε ότι όταν το Nuvaxovid προσαρμόστηκε για να στοχεύει ένα άλλο σχετικό στέλεχος, το Omicron BA.5, ήταν σε θέση να προκαλέσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση έναντι αυτού του στελέχους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Nuvaxovid XBB.1.5 αναμένεται να προκαλέσει επαρκή ανοσολογική απόκριση έναντι του XBB.1.5.

Πλέον και με το τελευταίο επικαιροποιημένο εμβόλιο και εξαιτίας του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει, είναι προφανές πως η πανδημία έλαβε τέλος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.