Δύσκολος χειμώνας: Τι μας περιμένει εάν τα κρούσματα COVID φτάσουν τα 400 την ημέρα

Έτσι θα το ξεχωρίσεις: Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που φωνάζει ότι νοσείς από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού

«Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας».

Εν βρασμώ βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για τον κορωνοϊό, ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, και την εβδομάδα που μας πέρασε η θετικότητα του κορωνοϊού παρουσίασε σημαντική αύξηση.

Kαταγράφτηκαν 53 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 66-102 έτη), ενώ όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον.

Kαταγράφτηκαν 53 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 66-102 έτη), ενώ όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον.

Επίκεντρο η Αττική

«Η επιδημία του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην ηπειρωτική χώρα με επίκεντρο την Αττική και ενδεχομένως την Θεσσαλονίκη. Επομένως αναμένεται αύξηση ποσοτική των κρουσμάτων, αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο και πιθανώς αύξηση τους νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ ήδη διαπιστώνεται διπλασιασμός των θανάτων σε σχέση με το καλοκαίρι», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης στο OPEN.

Τι μας περιμένει αν έχουμε 400 εισαγωγές την ημέρα

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στο ΕΣΥ αν η Ελλάδα επιστρέψει στις 400 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό την ημέρα.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως «μας περιμένει ένας δύσκολος χειμώνας, είναι σίγουρο. Κάθε μέρα εισάγονται περίπου 150 ασθενείς στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας του κορωνοϊού επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα ο αριθμός αν φτάσει τις 400 ή τις 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία θα έχουμε πίεση».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε «από τον αριθμό των κρουσμάτων των καταγεγραμμένων ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Θα πρέπει να κάνουμε τεστ για να ξέρουμε αν έχουμε ή δεν έχουμε covid και να συμπεριφερόμαστε αναλόγως».

Το ανάχωμα που θα συγκρατήσει τον κορωνοϊό και θα προστατεύσει συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι τα επικαιροποιημένα εμβόλια, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

«Τις προσεχείς εβδομάδες θα έχουμε ένα καινούργιο εμβόλιο το οποίο θα συνοδεύεται φυσικά και με τις οδηγίες και πάλι μιλάμε για τους ανθρώπους τους ιδιαιτέρως ευπαθείς κατά προτεραιότητα», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Θα επιστρέψουν τα μέτρα;

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως στο τραπέζι σε καμία περίπτωση δεν έχει πέσει το σενάριο νέου lockdown, καθώς η οικονομία της χώρας δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση, όμως, που το ΕΣΥ ζοριστεί δραματική, δεδομένη θεωρείται η επιστροφή της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπως νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ αλλά και μέσα μεταφοράς.

Μέχρι αυτήν την ώρα, πάντως, δεν φαίνεται να επιστρέφουν ούτε τα τσουχτερά πρόστιμα σε βάρος των αναμβολίαστων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.