Χτυπάει πνεύμονα: Τα 2 συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής που μπορεί να προκαλέσει η παραλλαγή της COVID

Το εγκληματικό λάθος στην κηδεία: Πώς ξαναφούντωσε η πανδημία στη Νέα Σμύρνη

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Κράκεν στην Ελλάδα

Αύξηση της θετικότητας στον κορωνοϊό με ταυτόχρονη μείωση στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις καταγράφει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα. Παράλληλα, σημειώθηκαν 53 θάνατοι από τη νόσο.

Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη Eris (EG.5) κερδίζει περαιτέρω έδαφος (25%), ενώ κυρίαρχη (42%) παραμένει η «Κράκεν» (XBB.1.5). Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως υπάρχει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο επεσήμανε πως δεν χρειάζονται οριζόντια μέτρα.

Η πνευμονική εμβολή

Για την εμφάνιση πνευμονικής εμβολής σε ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε στην ΕΡΤ: «Η Covid είναι μια από τις λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν διαταραχές της πήξεως. Δημιουργούν θρόμβους. Μια από τις εντοπίσεις της είναι στον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Άλλες θρομβώσεις μπορούν να συμβούν και σε άλλα όργανα και η πιο κλασική είναι αυτό που λέμε η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση στα πόδια, στα κάτω άκρα. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Ξέραμε ότι η COVID-19 είναι θρομβωτική νόσος. Προφανώς τώρα έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο αυτή η παρενέργεια της λοίμωξης και γι’ αυτό το λόγο έχει αρχίσει και γίνεται ξανά μάλλον αυτή η συζήτηση».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή της COVID-19, «δεν είναι στο 1% από αυτούς που κολλάνε. Γιατί αν ήταν -ας πούμε- το 1%, θα είχαμε χιλιάδες άτομα μέσα στα νοσοκομεία με πνευμονική εμβολή».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι συχνότερη και πως υπάρχει «μια αύξηση σημαντική σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά δεν είναι πάνω από ένα στα 1.000 ή ένα στα 10.000 τα άτομα που θα κάνουν μια τέτοια επιπλοκή».

Για άτομα, ηλικίας άνω των 65 ετών, τόνισε ότι είναι σημαντικό, είναι εάν και εφόσον βγουν θετικοί στον κορονοϊό, «αμέσως να αναζητήσουν θεραπεία από τον γιατρό τους. Υπάρχουν λοιπόν θεραπείες οι οποίες είναι είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια αν δεν μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο από το στόμα το οποίο είναι για την Covid και πρέπει να το πάρουν όσο πιο νωρίς γίνεται. Το άλλο στοιχείο είναι, επειδή έρχεται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να πάνε να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό μειώνει και τις παρενέργειες, τις πιθανότητες δηλαδή κάποιος να κάνει και θρομβώσεις αλλά και εμβολές».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως «δεν σημαίνει ότι όποιος εμβολιάζεται έχει μηδενική πιθανότητα να κάνει εμβολή. Απλά έχει πολύ χαμηλότερη πιθανότητα να κάνει εμβολή από έναν που δεν είναι εμβολιασμένος».

«Έχουν παρατηρηθεί», είπε, «πνευμονικές εμβολές και σε νεότερα άτομα δηλαδή και σε άτομα που ήταν 40 και 50 ετών».

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής είναι:

  • Αιφνίδιος πόνος στον θώρακα
  • Αιφνίδια δύσπνοια

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς «θα πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο για να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις».

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.