Τα 3 βασικά συμπτώματα: Τι είναι η καντιντίαση που «χτύπησε» ασθενή στα Χανιά και νοσηλεύεται σε απομόνωση

Δείχνουν το φινάλε του covid-19: Έτσι έσβησαν οι 2 πιο θανατηφόροι ιοί χωρίς εμβόλιο

Χρειάζεται τεράστια προσοχή.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες τα Χανιά, καθώς όπως επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη εντοπίστηκε σε ασθενή κρούσμα του μύκητα candida auris, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί αυτομάτως στην απομόνωση προκειμένου να προστατευτούν οι γύρω του.

Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, μιλώντας στο τοπικό μέσο zarpanews.gr, επιβεβαίωσε πως το κρούσμα αφορά περιστατικό ασθενούς ο οποίος πρόσφατα διεκομίσθη στο νοσοκομείο Χανίων από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, μετά από μακρά νοσηλεία εκεί.

Από τις αναλύσεις που έγιναν διαπιστώθηκε πως πράγματι έχουμε να κάνουμε με αυτόν τον μύκητα, ο οποίος προκαλεί κατιντίαση στον άνθρωπο κι ενδέχεται να γίνει επικίνδυνος αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, ιδίως σε περιπτώσεις ασθενών με βεβαρημένη υγεία.

Τι ακριβώς είναι, όμως, η κατιντίαση; Πρόκειται για μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα είδος μύκητα (ζύμης) που ανήκει στο γένος Candida. Υπάρχουν περισσότερα από 20 είδη μύκητα Candida, για το λόγο αυτό η καντιντίαση μπορεί να εκδηλωθεί σε διαφορετικά σημεία του σώματος και με διαφορετικά συμπτώματα. Ανάμεσά τους, το πιο κοινό ειδος είναι η Candida Albicans.

Αυτό που πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξει κανείς είναι τα συμπτώματα, προκειμένου να ζητήσει άμεσα βοήθεια: Τα πιο συνήθη συμπτώματα της καντιντίασης ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή του σώματος που έχει μολυνθεί (στόμα, λαιμός, κόλπος, έντερο, αίμα κ.α.). Τα πιο συχνά είδη καντιντίασης είναι η στοματική καντιντίαση και η κολπική καντιντίαση. Στη καντιντίαση του κόλπου τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο κνησμός ή ο πόνος στον κόλπο, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, η δυσφορία κατά την ούρηση κ.α. Συνήθως τα συμπτώματα της κολπικής καντιντίασης είναι ήπια, ωστόσο ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν και πιο σοβαρές λοιμώξεις. Στην στοματική καντιντίαση τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πόνος και το κάψιμο του στόματος ή της γλώσσας, η δυσφαγία, η εμφάνιση λευκών στιγμάτων, γωνιακής χειλίτιδας, η ερυθρότητας στο στοματικό βλεννογόνο κ.α..

Γι’ αυτό, τώρα που βρέθηκε και το πρώτο κρούσμα, χρειάζεται σίγουρα προσοχή απ’ όλους μας…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.