Ποιος μας αποζημιώνει αν βρούμε το αμάξι μας “πλακωμένο” από δέντρο;

Ποιος μας αποζημιώνει αν βρούμε το αμάξι μας "πλακωμένο" από δέντρο;

Τι θα πρέπει να κάνουμε όμως εάν βρούμε ένα δέντρο ή ένα μεγάλο κλαδί πεσμένο πάνω στο αυτοκίνητό μας;

Εάν δεν έχουμε μεικτή ασφάλεια, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε, εάν δεν θυμόμαστε, ότι καλυπτόμαστε από την ασφαλιστική μας για φυσικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, η κάλυψη φυσικών φαινομένων καλύπτει ζημιές που θα προκληθούν από τα εξής φυσικά φαινόμενα: καταιγίδα, θύελλα, πλημμύρα, χαλάζι, χιόνι, τυφώνα, λαίλαπα, ανεμοθύελλα, έκρηξη ηφαιστείου, σεισμό, καθώς και από καθίζηση ή κατολίσθηση που προέρχεται μόνο μετά από σεισμό. Το χαλάζι αποτελεί ειδική περίπτωση, που είτε καλύπτεται, είτε είναι εξαίρεση και δεν καλύπτεται, είτε καλύπτεται με κάποια συμμετοχή στη ζημιά.

Στην γενική κάλυψη όμως συμπεριλαμβάνονται και ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο αυτοκίνητό μας από πτώση κάποιου δέντρου, στύλου ή κάποιας άλλης σταθερής κατασκευής, εξαιτίας των παραπάνω φυσικών φαινομένων.

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να ενημερώσουμε άμεσα την ασφαλιστική μας και να έρθει επιτόπου εκπρόσωπος της για να καταγράψει τη ζημιά. Επιπλέον, θα πρέπει να προσκομίσουμε πιστοποιητικό της Ε.Μ.Υ. που να δείχνει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή που βρισκόταν το όχημά μας κατά την ημερομηνία και ώρα που έγινε η ζημιά από τα καιρικά φαινόμενα.

Ακόμα, αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η κάλυψη των φυσικών φαινομένων δεν καλύπτει μηχανικές βλάβες που έχουν σαν αιτία τον παγετό ή ζημιές από πτώση ή μεταφορά μη σταθερά δεμένων αντικειμένων, για παράδειγμα να πέσει μία γλάστρα από ένα μπαλκόνι.

Τέλος, σε περίπτωση που το ασφαλιστήριο μας δεν περιλαμβάνει την κάλυψη των καιρικών φαινομένων και πέσει δέντρο πάνω στο αυτοκίνητό μας, μπορεί να ασκηθεί αγωγή κατά του δήμου ή της περιφέρειας, ζητώντας αποζημίωση για τυχόν υλικές ζημιές, διαφυγόντα κέρδη ή και για ηθική βλάβη. Η διαδικασία γίνεται μέσω του Πρωτοδικείου της οικείας Περιφέρειας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.