Τι δείχνει για την υγεία μας: Το σημάδι στο νύχι που πρέπει να μας ανησυχεί

Τι δείχνει για την υγεία μας: Το σημάδι στο νύχι που πρέπει να μας ανησυχεί

Αν το δείτε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας

Τα νύχια είναι ο καθρέφτης της υγείας μας και πολλές φορές δείχνουν πιθανές και μάλιστα σοβαρές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, τα λευκά νύχια δείχνουν έλλειψη καλίου στο αίμα, κύρωση του ήπατος, ελκώδη κολίτιδα, δερματικά νοσήματα (π.χ. λέπρα) και χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Επίσης τα κιτρινωπά νύχια, με πάχυνση και αργή ανάπτυξη είναι σημάδι για πνευμονοπάθειες, όπως το εμφύσημα ενώ τα κιτρινωπά νύχια με ελαφρύ κοκκίνισμα στη βάση «δείχνουν» σακχαρώδη διαβήτη.

Τα Νύχια μισό-μισό (κατά το ήμισυ λευκά και κατά το άλλο ήμισυ ροζ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νεφροπάθεια και το κοκκίνισμα της κοίτης του νυχιού για καρδιοπάθεια.

Η χλωμή ή η λευκή κοίτη του νυχιού είναι σημάδι αναιμίας, ενώ τα βαθουλώματα ή ο κυματισμός είναι σημάδι για ψωρίαση και φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Η αύξηση του ιστού γύρω από τα νύχια ή το «βούλιαγμα» των νυχιών είναι σημάδι για πνευμονοπάθειες. Ταυτόχρονα, οι ακανόνιστες κόκκινες γραμμές στην βάση των ονυχαίων πτυχών είναι σημάδι για ερυθηματώδη λύκο ή νόσους του συνδετικού ιστού.

Το ανησυχητικό σημάδι

Στα νύχια υπάρχει και ένα ανησυχητικό σημάδι που είναι δείγμα καρκίνου… Συγκεκριμένα, σκουρόχρωμες ή μαύρες γραμμώσεις κάτω από τα νύχια είναι σημάδι για καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα).

Επίσης οι λευκές γραμμές και οι οριζόντιες «γέφυρες» είναι σημάδι δηλητηρίασης από αρσενικό και η μπλε απόχρωση δηλητηρίαση από άργυρο. Τα φουσκωμένα νύχια δείχνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι απαιτείται άμεσος έλεγχος από δερματολόγο, εάν εμφανιστούν στον ιστό κάτω από τα νύχια σκούρες καφέ γραμμές ή κόκκινες ραβδώσεις στην κοίτη των νυχιών ή μυρμηγκιές στο δέρμα γύρω από τα νύχια.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.