Μην τα αγνοείς ποτέ: Τα αθόρυβα συμπτώματα που δίνει το έμφραγμα ένα μήνα πριν την εμφάνισή του

Μην τα αγνοείς ποτέ: Τα αθόρυβα συμπτώματα που δίνει το έμφραγμα ένα μήνα πριν την εμφάνισή του

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το έμφραγμα μπορεί να πριν εμφανιστεί να δώσει αρκετά συμπτώματα, μερικά από τα οποία είναι άγνωστα στον περισσότερο κόσμο.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η ισχαιμική νόσος της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου. Επιπλέον, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η αντιμετώπισή του αποτελεί, μία από τις κύριες αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας.

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από την απότομη απόφραξη ή σημαντική στένωση μιας στεφανιαίας αρτηρίας, μίας αρτηρίας δηλαδή που αρδεύει την καρδιά παρέχοντας αίμα και οξυγόνο.

Η οξεία αυτή απόφραξη ή στένωση οφείλεται στη δημιουργία θρόμβου εντός της στεφανιαίας αρτηρίας σε έδαφος συνήθως ρήξης στην περιοχή μιας προ-υπάρχουσας αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί ήπια ή σοβαρή απόφραξη.

Τα συμπτώματα

Τα κύρια σημάδια εμφράγματος είναι συνήθως ο πόνος στο στήθος και το αίσθημα ζάλης. Ωστόσο, έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας έδειξε ότι υπάρχουν επτά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν ένα μήνα πριν από ένα έμφραγμα.

Γράφοντας στο περιοδικό «Circulation», οι γιατροί διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών αναφέρουν ενοχλήσεις στο στήθος πριν την καρδιακή προσβολή.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσας διαπίστωσαν ότι το 90% των συμμετεχόντων είχαν ασυνήθιστα συμπτώματα περισσότερο από ένα μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή και ότι αυτά υποχώρησαν μετά το συμβάν.

Τα πιο συνηθισμένα επτά ήταν τα εξής:

  • Διαταραχή του ύπνου (48%)
  • Δύσπνοια (42%)
  • Δυσπεψία (39%)
  • Άγχος (35,5%)
  • Βαριά/αδύναμα χέρια ή πόδια (24,9%)
  • Αλλαγές στη σκέψη (23,9%)
  • Απώλεια της όρεξης (21,9%)

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.