5 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο: Το «αξεσουάρ» που έχουμε όλοι σπίτι μας και σώζει από τα φονικά σωματίδια

5 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο: Το «αξεσουάρ» που έχουμε όλοι σπίτι μας και σώζει από τα φονικά σωματίδια

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή...

Γι’ ακόμα ένα καλοκαίρι η κατάσταση στη χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από δραματική σε ό,τι έχει να κάνει με τις φωτιές. Οι απεχθείς εικόνες της πύρινης λαίλαπας ν’ απλώνεται σε μεγάλο μέρος της Ελλάδος συνεχίστηκε και φέτος, ξεσπιτώνοντας πάρα πολύ κόσμο και ρημάζοντας, πραγματικά, το λίγο πράσινο που έχει μείνει στα μέρη μας.

Φυσικά, πέραν της φωτιάς αυτής καθαυτής, υπάρχει και κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας και δεν είναι άλλο από τα «φονικά σωματίδια»: Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια. Μιλάμε, δηλαδή, για 5 και 10 φορές αντίστοιχα πάνω από το όριο.

Όπως είναι απολύτως λογικό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μας για να προστατευτούμε άπαντες- και ιδίως, εξυπακούεται, οι πιο ευάλωτοι- και ευτυχώς για εμάς υπάρχει ένα… αξεσουάρ που πλέον το έχουμε όλοι στο σπίτι μας που μπορεί να βοηθήσει αυτές τις δύσκολες μέρες.

Σε τι αναφερόμαστε;

Στην μάσκα, που μπήκε στην ζωή μας λόγω κορωνοϊού: «Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα. Επειδή είναι υψηλή η θερμοκρασία, αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα. Σε αυτά τα θέματα καλό θα είναι να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό και σε κλειστούς χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας παράλληλα πως η χρήση μάσκας και ιδιαίτερα η μάσκα υψηλής προστασίας, μπορεί να βοηθήσει στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.