Επιστροφή στο μέλλον: Τα 2 μέτρα που φέρνει ξανά το υπερμεταλλαγμένο στελεχος του κορωνοϊού

Το εγκληματικό λάθος στην κηδεία: Πώς ξαναφούντωσε η πανδημία στη Νέα Σμύρνη

Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα

Ακόμα ένα στέλεχος του κορωνοϊού ανακαλύφθηκε με τους επιστήμονες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής έρχεται παράλληλα με την υπό-παραλλαγή Eris της «οικογένειας» Όμικρον που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και που επίσης παρακολουθείται στενά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το νέο στέλεχος, που αναφέρεται ως BA.2.86, έχει ήδη χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό παρακολούθηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει και έχει θέσει σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα.

Τα νέα μέτρα

Και μπορεί τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού να φαντάζουν πλέον μακρινή ανάμνηση, όμως το πανίσχυρο, υπερμεταλλαγμένο στέλεχος, ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την επιβολή μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μασκών στα ΜΜΜ και τα rapid tests για τους ανεμβολίαστους, αν φυσικά κλιμακωθούν ραγδαία οι εισαγωγές στις ΜΕΘ από το Σεπτέμβριο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει κλειδώσει ακόμα, όμως όλα τα σενάρια είναι πιθανά με την δυναμική που εμφανίζει το στέλεχος σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.