Εάν τα έχεις, κάνε εξετάσεις: Τα 2 περίεργα σημάδια στα μάτια και τα πόδια που μαρτυρούν υψηλή χοληστερίνη

Εάν τα έχεις, κάνε εξετάσεις: Τα 2 περίεργα σημάδια στα μάτια και τα πόδια που μαρτυρούν υψηλή χοληστερίνη

Η υψηλή χοληστερίνη προκαλεί καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά

Η υψηλή χοληστερόλη προκαλεί σοβαρές παθήσεις στην υγεία και ευθύνεται για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν την «τσιμπημένη» χοληστερίνη, τα οποία εμφανίζονται στο πρόσωπο αλλά και τα πόδια.

Όπως αναφέρει ο καρδιολόγος του νοσοκομείου Harley Street Δρ Sami Firoozi τα δάχτυλα των ποδιών μας μπορούν να μας δείξουν εάν η χοληστερόλη είναι υψηλή, συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω ένδειξη προκαλείται από λιπώδεις αρτηρίες.

Αυτό το σημάδι κατά τον ίδιο πρέπει να το προσέχουμε καθώς υψηλή χοληστερίνη έχουμε όταν το αίμα περιέχει υπερβολική ποσότητα μιας λιπαρής ουσίας που ονομάζεται χοληστερόλη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει την αποκαλούμενη περιφερική εναέρια νόσο (PAD).

Ο Δρ Sami Firoozi, σύμβουλος καρδιολόγος στην Κλινική Harley Street, επεσήμανε στη HuffPost ότι το PAD μπορεί να κάνει τα νύχια των ποδιών εύθραυστα ή να μεγαλώνουν αργά.

Τα σημάδια στα μάτια

Επίσης σημάδι για υψηλή χοληστερίνη είναι και τα μάτια. Εάν δείτε κάποιες μαλακές ή σκληρές κίτρινες κηλίδες στις εσωτερικές γωνίες των βλεφάρων σας, αυτό λέγεται ξανθελάσματα και είναι ένα ακόμη καμπανάκι για την χοληστερίνη. Αυτά τα σημάδια δεν αποτελούν άμεσο πρόβλημα και αν σας ενοχλούν ακόμη και στην όραση ο γιατρός σας μπορεί να τα αφαιρέσει.

Πάντως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε αυτά τα σημάδια και αν είναι μια σπάνια πάθηση αυτή μας δείχνει ότι μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Ξανθέλασμα βγάζουμε εάν έχουμε:

  1. Υψηλή LDL (κακή) χοληστερόλη ή χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη
  2. Κληρονομική υψηλή χοληστερόλη (οικογενής υπερχοληστερολαιμία)
  3. Ηπατική νόσο ή αλλιώς πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

 

 

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.