5 στα 1000: Το ποσοστό που δίνει ο καθηγητής Γουργουλιάνης για την «Eris» τα λέει όλα

Η αιρετική άποψη του Καθηγητή Γουργουλιάνη για τον κορωνοϊό: «Ετοιμαστείτε να χορέψουμε»

Τι είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας

Η υποπαραλλαγή Eris της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και αρκετοί είναι οι πολίτες που ανησυχούν.

Τα συμπτώματα της Eris: 

  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος
  • Πυρετός (εάν εμφανιστεί), διαρκεί μία με δύο μέρες

O καθηγητής πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στην Eris και είχε θετικά νέα: «γενικά είμαστε στην Όμικρον, δεν αλλάξαμε γράμμα, μείναμε εκεί. Δηλαδή η Όμικρον έκανε τον ιό περισσότερο μεταδοτικό και λιγότερο θανατηφόρο».

5 στα 1000

Ο κ. Γουργουλιάνης έδωσε και ένα παράδειγμα για την υποπαραλλαγή, το οποίο καθησυχάζει: «Αν πηγαίνατε τον Αύγουστο του 2021 στο νοσοκομείο είχατε πιθανότητα να μπείτε στη ΜΕΘ 7%. Αυτό το ποσοστό τώρα είναι 5 στα 1000! Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν κάποιοι άνθρωποι στα νοσοκομεία αλλά οι μονάδες είναι άδειες. Διασωληνωμένοι είναι 14 και πριν έναν χρόνο ήταν 155».

«Αυτή η υποπαραλλαγη που τρομάζει κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό αλλά δεν έχουμε βαριά νόσο. Αν ψάξει κανένας θα δει ότι η πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε αυτή η υποπαραλλαγή ήταν στην Ινδία από την άνοιξη. Αν είχε σκοπό να σκοτώσει κόσμο θα το είχε κάνει στην Ινδία», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, σχολίασε πως φέτος «στη Λάρισα είδα περισσότερους πνιγμούς από θανάτους από κορωνοϊό. Μου έρχεται να δώσω περισσότερο οδηγίες πως να μην πνιγεί κάποιος».

Αισιόδοξα μηνύματα

«Ο κορωνοϊός δεν έφυγε ποτέ για να επιστρέψει. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε ενδημική φάση της νόσου. Είχαμε τα δύο μεγάλα κύματα τον Νοέμβριο του 2020 και του 2021. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε στον κόσμο δεν είναι αν έχουμε μολύνσεις και θετικότητα αλλά αν έχουμε σοβαρή νόσο» είπε ο κ. Γουργουλιάνης.

«Η νόσος όσο πάει εκφυλίζεται, έτσι τελειώνουν οι πανδημίες. Θα είναι μαζί μας, έχουμε φάρμακα, έχουμε εμβολιαστεί. Έχουμε μικρές εξάρσεις στα νοσοκομεία. Δεν έχουμε τίποτα σπουδαίο, είναι αναμενόμενο για μία πανδημία στο τέλος της», τόνισε.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.