Η Όμικρον τα αλλάζει όλα: Τόσες μέρες μετά την επαφή με κρούσμα πρέπει να κάνει τεστ ένας πλήρως εμβολιασμένος

Η Όμικρον τα αλλάζει όλα: Τόσες μέρες μετά την επαφή με κρούσμα πρέπει να κάνει τεστ ένας πλήρως εμβολιασμένος

Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα κινηθούν και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας με την Όμικρον να κοκκινίζει τους δείκτες.

Η Όμικρον είναι ένα φαινόμενο που θα εξελιχθεί γρήγορα με υψηλές κορυφές. Χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί οι αριθμοί θα μάς προκαλούν σοκ σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι πλήρως εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας, να προσέχουν τις επαφές τους -ιδιαιτέρως με τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες- ενώ πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την επαφή τους με το κρούσμα.

Όσον αφορά στους μη πλήρως εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, η οδηγία λέει καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την έκθεση. Μόνο εφόσον το τεστ βγει αρνητικό, τότε το άτομο μπορεί να βγει από το σπίτι, με μεγάλη προσοχή και μάσκα υψηλής προστασίας, για τουλάχιστον ακόμα πέντε μέρες.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρείται στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστωθεί το αν η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε ηπιότερη νόσηση και κατ’ επέκταση σε μικρότερη πίεση στο σύστημα υγείας.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.