Μετά τον κορωνοϊό: Διαβάστε προσεκτικά όσα λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης για τη «Νόσο X»

Μετά τον κορωνοϊό: Διαβάστε προσεκτικά όσα λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης για τη «Νόσο X»

Η Νόσος Χ «θα είναι 50 - 70% πιο θανατηφόρα από την COVID-19»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την πανδημία του κορωνοϊού και με την άρση των περιοριστικών μέτρων οι εποχές του lockdown και των εμβολίων μοιάζουν μακρινές.

Και μπορεί τυπικά να έχει έρθει το τέλος της κατάστασης συναγερμού για την πανδημία, όπως υπήρξαν ειδικοί που έκαναν αναφορές στην «Νόσο Χ».

Μάλιστα, οι αναφορές στη συγκεκριμένη νόσο… τρόμαξαν πολίτες αφού παρουσιάστηκε ως πιο θανατηφόρα από την COVID-19.

Η Ματίνα Παγώνη είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως η Νόσος Χ «θα είναι 50 – 70% πιο θανατηφόρα από την COVID-19».

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης για τη «Νόσο Χ»

Ο διευθυντής της Πνευνομολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης έδωσε διευκρινίσεις για τη Νόσο Χ.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Άκουσα την κ. Παγώνη κι έπινα τον καφέ μου και αισθάνθηκα αμήχανα. Ο ΠΟΥ από το 2018 έχει κάνει ανάρτηση που λέει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πανδημία και περιγράφει περίπου τις συνθήκες που ευνοούν την πανδημία, ότι θα ξεκινήσει από μια περιοχή πολυσύχναστη, πιθανότατα να είναι ζωονόσος, κάνει κουβέντα για έμπολα, γρίπη ή και κορωνοϊό. Όλα αυτά όμως είναι ένα σενάριο. Μπορώ να πω ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει σεισμός 6 ρίχτερ. Είναι πιθανό, αλλά είναι ένα σενάριο με μεγάλη ευρύτητα και δεν μπορεί να βασιστεί κανείς. Είναι ένα σενάριο που συζητείται εδώ και χρόνια και βρίσκω χρήσιμο να αξιοποιήσει κανείς την εμπειρία που έχουμε, όχι για την πανδημία αλλά και την τρέχουσα κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Συνέχισε δε εξηγώντας ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει η νόσος Χ αλλά «όλα όσα αποκτήσαμε με δωρεές, με χορηγίες, με κρατικά χρήματα, όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν τώρα σε μια ευρύτερη έννοια , όπως λέει και ο ΠΟΥ, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε κι ας είμαστε έτοιμοι για κάποια πανδημία που θα έρθει κάποτε. Δεν είναι κάτι που έρχεται αύριο. Κάτι πέρασε λάθος και δεν το λέει η ΠΟΥ. Αυτό είναι ελληνική πατέντα», υπογράμμισε ο ίδιος και σχολιάζοντας τον δημόσιο λόγο της κ. Παγώνη ως προς την αναφορά της στη νόσο Χ επεσήμανε ότι «δεν καταλαβαίνουν την επιρροή που έχουν στον κόσμο, που πανικοβάλλεται».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.