Ανησυχητικά δεδομένα
Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και ο πρώτος καύσωνας αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα σύντομα.
Την ίδια στιγμή, από τα δεδομένα προκύπτει πως το καλοκαίρι του 2023 είναι το καλοκαίρι των ρεκόρ αναφορικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στον πλανήτη.
Μάλιστα, την εβδομάδα 3-9 Ιουλίου συνέβη κάτι πρωτόγνωρο για τον πλανήτη αλλά στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν το πήραμε χαμπάρι…
Συγκεκριμένα, η εβδομάδα 3-9 Ιουλίου ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, αφού έσπασαν πολλά ημερήσια ρεκόρ ζέστης σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
«Ο κόσμος μόλις βίωσε τη θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία», ανέφερε αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ σε μια ανακοίνωσή της. Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών είχε καταγραφεί και τον Ιούνιο, κυρίως λόγω του συνδυασμού του φαινομένου Ελ Νίνιο με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Πάνω από 60.000 νεκροί
Τα φαινόμενα ακραίας ζέστης τα καλοκαίρια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με τους νεκρούς να είναι κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες.
Το καλοκαίρι του 2022 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 60.000 θάνατοι αποδίδονται στους καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη το συγκεκριμένο διάστημα, σύμφωνα με μια ευρεία μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine, με τους ειδικούς να ζητούν να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα μελλοντικά κύματα ακραίας ζέστης
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (Isnerm) και του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal) υποδηλώνουν ότι εάν δεν υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα καταγράφει τουλάχιστον 68.000 θανάτους λόγω του καύσωνα κάθε καλοκαίρι μέχρι το 2030 και περισσότερους από 94.000 μέχρι το 2040.
Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη και χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.