6 κύματα, δεν κόλλησαν ποτέ: Ποιο κοινό χαρακτηριστικό είχαν τελικά όσοι δεν νόσησαν ποτέ από κορωνοϊό

Δείχνουν το φινάλε του covid-19: Έτσι έσβησαν οι 2 πιο θανατηφόροι ιοί χωρίς εμβόλιο

Άτρωτοι στον κορωνοϊό και την Eris!

Η υποπαραλλαγή «Eris» είναι αυτή που προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς εντοπίζεται πλέον περίπου στο 75% των νέων κρουσμάτων και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα.

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν κόλλησαν ποτέ ή μόλις μία φορά και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην ομάδα αίματος. Οι συγκεκριμένοι είναι οι τυχεροί της ιστορίας καθώς έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να νοσήσουν απ’ την Eris. Ο λόγος για τα άτομα με ομάδα αίματος Ο, πολλά εκ των οποίων παραμένουν άτρωτα στον κορωνοϊό. Παρόλα αυτά οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι και αυτοί θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης εάν και και οι πιθανότητες να κολλήσουν Eris είναι λιγότερες απ’ τους υπόλοιπους. Γιατί;

Μελέτη των Mélanie Deschasaux-Tanguy και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ των υποτύπων ομάδας αίματος και της λοίμωξης από SARS-CoV- 2 με τη χρήση δεδομένων ορο-επιπολασμού (ανεξάρτητα από το αν τα άτομα είχαν συμπτώματα ή προέβησαν ασυμπτωματικοί σε εξετάσεις) σε ένα μεγάλο δείγμα από το σύνολο του πληθυσμού και έδωσε απαντήσεις.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 67340 Γάλλους συμμετέχοντες από πολλά διαφορετικά κέντρα στη Γαλλία. Τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκαν με τη χρήση της τεχνικής ELISA (στοχεύοντας τις πρωτεΐνες της ακίδας – spike (S) και νουκλεοκαψιδίου – nucleocapsid (NP)), καθώς και ορο-εξουδετέρωσης (SN) σε αποξηραμένες κηλίδες αίματος που συλλέχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Μάιο έως Νοέμβριο του 2020.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ανιχνεύτηκαν 2964 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης S και 678 περιπτώσεις με θετικά αντισώματα έναντι τόσο της πρωτεΐνης S όσο και του νουκλεοκαψιδίου και της δοκιμασίας εξουδετέρωσης.

Τα άτομα που δεν είχαν ομάδα αίματος O, και ιδιαίτερα όσοι είχαν ομάδα αίματος A ή AB, ήταν πιο πιθανό να φέρουν αντι-SARS-CoV-2 αντισώματα συγκριτικά με τα άτομα ομάδας αίματος Ο. Αντίστοιχες αναλύσεις ανάλογα με την κατάσταση του ρέζους (θετικό/αρνητικό) δεν έδειξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των αποτελεσμάτων.

Επομένως, οι συγγραφείς θεωρούν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τον ιό SARS-CoV-2 και να εμφανίσουν ακολούθως αντισωματική απάντηση. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη δυναμική της λοίμωξης SARS-CoV-2, επισημαίνοντας υψηλότερη ευαισθησία στη λοίμωξη για άτομα με ομάδα αίματος A και AB και μικρότερο κίνδυνο για τα άτομα με ομάδα αίματος O.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.