Με σαφείς διαχωριστικές γραμμές, οι πρώην "συναγωνιστές" της Χρυσής Αυγής.
Οι φυλακισμένοι χρυσαυγίτες έχουν χωριστεί σε τρία «στρατόπεδα» στις φυλακές του Δομοκού, καθώς τα πρωτοκλασάτα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης είναι πλέον στα… μαχαίρια. Τα προβλήματα υπέβοσκαν εδώ και αρκετά χρόνια, όμως ήρθαν στην επιφάνεια αργότερα και ο “εμφύλιος” ξέσπασε μετά τις εκλογές του 2019, από τις οποίες η ναζιστική συμμορία βγήκε και ηττημένη και διασπασμένη. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής οδήγησε στην ανακατανομή δυνάμεων στον χώρο της ακροδεξιάς, αλλά και στη δημιουργία νέων φασιστικών φορέων.
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο επικεφαλής του κόμματος Έλληνες ΓΤΠ (για την πατρίδα) Ηλίας Κασιδιάρης και ο επικεφαλής της ΕΛΑΣΥΝ (Εθνική Λαϊκή Συνείδηση) Γιάννης Λαγός, προαυλίζονται στις φυλακές Δομοκού χαράσσοντας διαχωριστικές γραμμές, ιδεολογικές, αλλά κυρίως προσωπικές. Από την Παρασκευή βρίσκεται μαζί τους και ο τελευταίος καταδικασμένος του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, Χρήστος Παππάς, σύμφωνα με το enikos.gr.
Ο πρώην “υπαρχηγός” της Χρυσής Αυγής, αρχικά είχε ζητήσει να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή, όμως το αίτημά του δεν έγινε δεκτό κι έτσι, αφότου έφτασε στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, πέρασε την πρώτη καθιερωμένη συνέντευξη από τον Διευθυντή των φυλακών και ζήτησε να κρατηθεί στο ίδιο κελί με τον Γιάννη Λαγό. Βεβαίως για να γίνει αυτό, πρέπει να μεταφερθεί αλλού ο Αναστάσιος Πανταζής, πυρηνάρχης του Περάματος, με τον οποίο μέχρι σήμερα είναι στο ίδιο κελί ο Λαγός. Το αίτημά του θα εξεταστεί αφού ολοκληρωθεί η ολοκληρωθεί η περίοδος απομόνωσης, καθώς βρίσκεται σε ειδικό χώρο λόγω των πρωτοκόλλων που ισχύουν στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊου. Και ο Παππάς, όπως και τα περισσότερα μέλη του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε να κάνει μεροκάματο, ενώ το γεγονός ότι επέλεξε για “συγκάτοικο” τον Γιάννη Λαγό κι όχι τον Νίκο Μιχαλολιάκο ή κάποιον άλλον της απολύτου εμπιστοσύνης του “αρχηγού”, προκάλεσε ερωτήματα.
Τι οδήγησε τον Παππά να ζητήσει να είναι στο ίδιο κελί με τον Λαγό
Ο Χρήστος Παππάς διέφευγε τη σύλληψη όλον αυτό τον καιρό και έχοντας τη δυνατότητα να παρατηρεί το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη Χρυσή Αυγή και το πρόσωπο που είναι συνυφασμένο με αυτήν, γνώριζε ότι έπρεπε να πάρει σαφείς αποστάσεις. Αποστάσεις τόσο από την εγκληματική οργάνωση, όσο και από τον αρχηγό της, στενό του φίλο και κουμπάρο του Νίκο Μιχαλολιάκο. Οι σχέσεις των δύο ανδρών αν και έχουν σφυρηλατηθεί μέσα στον χρόνο, πλέον είναι σαφές πως όποια σύνδεση με τον Μιχαλολιάκο και τη Χρυσή Αυγή λειτουργεί επιβαρυντικά για τον Χρήστο Παππά, το κλίμα για τον οποίον είναι έτσι κι αλλιώς αρκετά βαρύ, με δεδομένο ότι ήταν φυγόδικος επί 9 μήνες.
Αν λοιπόν, παρά τη σχέση του με τον Μιχαλολιάκο, έπρεπε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, οι επιλογές Παππά ήταν δύο, ανάμεσα στα άλλα “στρατόπεδα” χρυσαυγιτών που έχουν δημιουργηθεί. Το ένα είναι αυτό του οποίου ηγείται ο Κασιδιάρης και το άλλο αυτό του οποίου ηγείται ο Λαγός.
Με τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής και μετέπειτα επικεφαλής του κόμματος “Έλληνες ΓΤΠ” Κασιδιάρη, οι σχέσεις τόσο του Χρήστου Παππά όσο και του Γιάννη Λαγού δεν ήταν ποτέ αρμονικές. Είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα, πριν ακόμα καταλήξουν στις φυλακές Δομοκού.
Αντιθέτως, με τον καταδικασμένο ευρωβουλευτή και επικεφαλής του κόμματος ΕΛΑΣΥΝ, οι σχέσεις ήταν πάντα καλές, καθώς ο Παππάς είχε σε αρκετά ζητήματα παρόμοιες θέσεις και απόψεις με τον Γιάννη Λαγό. Εξάλλου, και οι δύο ήταν του σκληρού εθνικιστικού δόγματος.
Συνοπτικά, το γεγονός ότι άπαξ και έπρεπε, τουλάχιστον τυπικά, να πάρει αποστάσεις από τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τη Χρυσή Αυγή, σε συνδυασμό με τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με τον Ηλία Κασιδιάρη οδήγησαν τον Χρήστο Παππά στο “στρατόπεδο” του Γιάννη Λαγού. Εξάλλου, Παππάς και Λαγός ήταν και οι δύο φυγόποινοι – ο ένας είχε διαφύγει και ο άλλος κρυβόταν πίσω από την ασυλία του- κι αυτό είναι ένα σημείο που τους συνδέει.
Τρία “στρατόπεδα”, τρία κόμματα
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος συνεχίζει να είναι αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Πλέον στις φυλακές Δομοκού φαίνεται να είναι αποξενωμένος από τους υπόλοιπους πρώην “συναγωνιστές” του, έχοντας ακόμη στο πλευρό του κάποια λιγότερο “αναγνωρίσιμα” στελέχη, όπως επίσης και την οικογένεια του, τη σύζυγο του Ελένη Ζαρούλια καθώς και τη κόρη του Ουρανία Μιχαλολιάκου.
Βρίσκεται στο ίδιο κελί με τον “παλαιστή” της Χρυσής Αυγής Άρη Χρυσαφίτη, ενώ έγινε δεκτό το αίτημα του για μεροκάματα κι έτσι έχει αναλάβει πόστο στη βιβλιοθήκη των φυλακών. Η ομάδα Μιχαλολιάκου αυτή την στιγμή στις φυλακές Δομοκού δεν έχει μεγάλη ισχύ, παρ’ όλα αυτά δεν παύει να είναι πρόσωπο “κλειδί”.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που επίσης κρατείται στις φυλακές Δομοκού, περνάει τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του στο γυμναστήριο, ενώ κάνει μεροκάματα ως βοηθός νοσοκόμου. Δεν παραλείπει επίσης να στέλνει ηχητικά μηνύματα στα μέλη του νέου φορέα που δημιούργησε τον Ιούνιο του 2020. Στην ομάδα Κασιδιάρη έχει ενταχθεί – εντός των φυλακών Δομοκού αλλά και στο κόμμα του- τόσο ο συγκρατούμενος του στο κελί, Αντώνης Γρέγος, όσο και άλλα στελέχη που ήταν στην Χρυσή Αυγή, όπως ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο οποίος κρατείται στο ίδιο κελί με τον Ηλία Παναγιώταρο. Αμφότεροι κάνουν μεροκάματα, ως καθαριστής ο Μπαρμπαρούσης και ως καντινιέρης ο Παναγιώταρος.
Ο Γιάννης Λαγός ήταν ο προτελευταίος καταδικασμένος χρυσαυγίτης που συνελήφθη στις 27 Απριλίου στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, καθώς μέχρι τότε έκανε χρήση της ευρω-βουλευτικής του ασυλίας. Πλέον είναι εκφραστής της τρίτης ομάδας πρώην χρυσαυγιτών, με πιο σκληρά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Κρατείται στο ίδιο κελί με τον Αναστάσιο Πανταζή, πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, που είναι περιοχή της εκλογικής περιφέρειας του Γιάννη Λαγού. Ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, στην πορεία διαχώρισε τη θέση του, ανεξαρτητοποιήθηκε και στις 9 Νοεμβρίου 2019 ίδρυσε την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ). Στο “στρατόπεδο” Λαγού ανήκουν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής (Καιάδας) και Παναγιώτης Ηλιόπουλος οι οποίοι είναι και συγκρατούμενοι στο ίδιο κελί. Σε αυτή την ομάδα πρέπει να υπολογίζεται πλέον και ο Χρήστος Παππάς.
Με σαφείς διαχωριστικές γραμμές, οι πρώην “συναγωνιστές” της Χρυσής Αυγής, προσπαθούν να περάσουν τον χρόνο τους στην Ε1 πτέρυγα των φυλακών, στον κοινόχρηστο χώρο της οποίας προαυλίζονται ξεχωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους των φυλακών Δομοκού, οι οποίοι προαυλίζονται στον αντίστοιχο κοινόχρηστο χώρο της πτέρυγας Ε2.
Οι χρυσαυγίτες μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο κέντρο κράτησης, ούτε εντάσεις είτε μεταξύ τους, είτε με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Με τα μεροκάματα, που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό να κάνουν, προσδοκούν το συντομότερο δυνατό να μπορούν να αιτηθούν άδειες εξόδου, όπως επίσης και τη μεταφορά τους σε αγροτικές φυλακές, αφού συμπληρώσουν έναν χρόνο κράτησης, όπως προβλέπεται. Δικηγόροι, οικογένειες και πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος είναι τα επισκεπτήρια που έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα τα καταδικασμένα πρώην αρχηγικά στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής.
Τα πρώην ηγετικά στελέχη της ναζιστικής συμμορίας κρατούνται όλοι μαζί στις φυλακές Δομοκού, όμως είναι χωρισμένοι σε τρεις διαφορετικές ομάδες με τους τρεις “αρχηγούς” (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός) να έχουν αυτή την στιγμή αγεφύρωτες διαφορές αλλά όχι και τόσο διαφορετικές βλέψεις για το άμεσο και απώτερο μέλλον, που αφορούν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες κράτησης, τη μεταφορά σε αγροτικές φυλακές αλλά και τα μεροκάματα που υπολογίζονται για την αποφυλάκιση τους.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.