
Οι τοξικολογικές εξετάσεις ρίχνουν φως στην σκοτεινή υπόθεση.
Σε μία μεγάλη ανατροπή οδηγούν τα ευρήματα των ιατροδικαστών που ερευνούν τα στοιχεία από την νεκροτομή και τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στο σώμα του Βασίλη Καλογήρου, σε μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Σύμφωνα με αυτά, ο 39χρονος ψυχολόγος είχε λάβει ψυχότροπη αντιψυχωσική φαρμακευτική ουσία ένα 24ωρο πριν την εξαφάνιση του, ενώ ο θάνατος του προσδιορίζεται πια χρονικά με ακρίβεια στις επόμενες 48 ώρες από την στιγμή που χάνονται τα ίχνη του.
Τι έδειξαν οι τοξικολογικές
Από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι στο αίμα και τα ούρα του Βασίλης Καλογήρου βρέθηκε η ουσία ολανζαπίνη (Zyprexa), την οποία λάμβανε εκτός συνταγογράφησης.
Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται κυρίως στην θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής, ενώ από τις ίδιες εξετάσεις προκύπτει ότι είχε κάνει λήψη και της ουσίας «πιταβαστανίνη» που συνήθως λαμβάνεται για την ρύθμιση της χοληστερόλης, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι χορηγούνταν για να αντιμετωπιστούν πιθανές παρενέργειες από την ψυχότροπη αντιψυχωσική φαρμακευτική ουσία.
Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι πως οι εξετάσεις δεν έδειξαν την ύπαρξη άλλης ουσίας που έπαιρνε ο 39χρονος για την καρδιά του, κάτι που ωθεί τους ιατροδικαστές σε μία νέα κατεύθυνση.
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας
Είναι πλέον πολύ πιθανό η ιατροδικαστική έκθεση να αναφέρει ότι το αίτιο θανάτου ήταν η καρδιακή ανακοπή και όχι κάποια εγκληματική ενέργεια όπως υποστηρίζει η οικογένεια, αφού τα νέα δεδομένα αλλάζουν το τοπίο.
Κι αυτό διότι οι έρευνες στο σημείο εντοπισμού της σωρού έδειξαν ότι υπήρξαν πτωματικά υγρά και ίχνη σήψης που δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, ο Βασίλης Καλογήρου να έφυγε από την ζωή στο συγκεκριμένο σημείο, παρότι αυτό απέχει 18 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του.
Για να ενισχύσουν το συγκεκριμένο σενάριο, οι αρχές στρέφονται στις παρενέργειες και τις αντενδείξεις των ουσιών που βρέθηκαν από τις τοξικολογικές εξετάσεις ανάμεσα στις οποίες είναι οι αλλαγές συμπεριφοράς, αδυναμία, κατάθλιψη, δυσκολία στο περπάτημα και στον ύπνο, ανησυχία, ενώ η άστατη λήψη του σκευάσματος προκαλεί ψευδαισθήσεις, υπερδιέγερση, διακυμάνσεις διάθεσης, διαταραχές κίνησης και κόπωση.
Όλα δείχνουν… φυσικά αίτια
Μάλιστα, η αστυνομία θεωρεί ότι αν είχε στα χέρια της από νωρίς όλες τις πληροφορίες για το ιατρικό παρελθόν και τα σκευάσματα που λάμβανε ο 39χρονος ψυχολόγος, ενδεχομένως να είχε κινηθεί διαφορετικά και να είχε στρέψει τις έρευνες σε άλλη κατεύθυνση.
Αυτό πάντως που προκύπτει από τις ιατροδικαστικές εκτιμήσεις είναι πως μία πιθανή καρδιακή ανακοπή να ήταν ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα της εξάντλησης, της ασιτίας, της αφυδάτωσης, της υποθερμίας και της γενικότερης εξάντλησης.
Άλλωστε, η στάση που βρέθηκε το άψυχο σώμα του 39χρονου στην περιοχή του Τυρνάβου παρέπεμπε -σύμφωνα με ιατροδικαστικές εκτιμήσεις- σε άτομο εξαντλημένο, που κάθισε κάπου για να πάρει μερικές ανάσες και να ξεκουραστεί.
Σε ότι αφορά το σπάσιμο που βρέθηκε στο υοειδές οστό, μετά από την νεκροψία και την νεκροτομή της σωρού εκτιμάται ότι αυτό είναι μεταθανάτιο -πιθανόν από πουλιά ή άλλα ζώα- κάτι που απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.