
Mετά το AstraZeneca οι ανησυχίες και για το αμερικάνικο εμβόλιο.
Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κα Αθηνά Λινού, η οποία κλήθηκε να απαντήσει για τους φόβους, υπαρκτούς και μη, που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς με AstraZeneca αλλά και με τις εναλλακτικές που δίνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Η καθηγήτρια αφού πρώτα δήλωσε ότι θεωρεί λογικό να υπάρχει ανησυχία σε όλον τον κόσμο για το AstraZeneca πρόσθεσε ότι «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, σπάνια αλλά υπαρκτά, αλλά δεν υπήρξε σημαντικός αριθμός τέτοιων επεισοδίων μετά τη δεύτερη δόση».
Γι’ αυτούς που περιμένουν να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση του σκευάσματος τοποθετήθηκε λέγοντας «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο».
Παρόλα αυτά δήλωσε ότι είναι λάθος να μη δίνεται στον πολίτη η δυνατότητα επιλογής για τη δεύτερη δόση του παρότι προς το παρόν δεν υπάρχει επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη.
Η ίδια είχε συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, με την καθηγήτρια να υπεραμύνεται της άποψής της αφού όπως τόνισε «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».
Για το θέμα των εμβολιασμών των νέων γυναικών, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, συμπλήρωσε ότι νοιώθει ανησυχία που δίνεται η δυνατότητα εναλλακτικού σκευάσματος με το Johnson & Johnson, συμβουλεύοντας παράλληλα τις γυναίκες κάτω από 50 ετών να προτιμήσουν εμβόλιο mRNA.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Το πουλέν του Μητσοτάκη: Ο υπουργός που καθαρίζει στην Α’ Αθήνας
- Όλα δείχνουν ανατροπή στον Σύριζα: Ποιος προηγείται και με διαφορά στη μάχη της προεδρίας
- Πρώτη φορά τέτοιο νούμερο: Το απρόσμενο ποσοστό για το κόμμα Σαμαρά που έδειξε η τελευταία κρυφή δημοσκόπηση