Tέλος στους μύθους: Συμπτώματα κορωνοϊού για μήνες ακόμα και σε παιδιά

Νέο τρομακτικό σύνδρομο του κορωνοϊού που επηρεάζει μόνο τα παιδιά

Η νέα έρευνα Ιταλών επιστημόνων ήρθε στο φως.

Μία νέα έρευνα που φέρνει στο φως τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού στα παιδιά που νόσησαν από τον ιό, δημοσιεύτηκε από επιστήμονες μεγάλου νοσοκομείου στη Ρώμη, που συμμετείχαν στην έρευνα, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Σκοπός της έρευνας ήταν να μελετηθεί η μορφή αυτή του κορωνοϊού που χαρακτηρίζεται ως «Long Covid». O κορωνοϊός δηλαδή που αφήνει κάποια από τα συμπτώματά του για αρκετές εβδομάδες ως μερικούς μήνες στους ασθενείς που νόσησαν.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο long covid συναντάται κυρίως σε ενήλικες οι οποίοι πέρασαν βαριά, με ισχυρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Η νέα έρευνα μελέτησε 129 παιδιά και εφήβους, τουλάχιστον 4 μήνες αφότου νόσησαν με τον covid-19.

Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά αφού 4-5 μήνες μετά μόλις το 42% των παιδιών είχαν αναρρώσει πλήρως. Το 50% εξ αυτών είχαν ακόμα συμπτώματα ενώ το 43% τα συμπτώματα ήταν τόσο επίμονα που δημιουργούσαν προβλήματα στην καθημερινότητα των παιδιών.

Σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας των Ιταλών επιστημόνων τα πιο επίμονα συμπτώματα ήταν η αϋπνία (19%), οι αναπνευστικές δυσκολίες και οι πόνοι στο στήθος (15%), η ρινική συμφόρηση (12%), η κόπωση (11%), οι μυϊκοί πόνοι (10%), η δυσκολία συγκέντρωσης (10%) και οι πόνοι στις αρθρώσεις (7%).

Όπως ακριβώς παρατηρείται και στους ενήλικες, έτσι και στο long covid που μελετήθηκε σε παιδιά, τα συμπτώματα είναι πιο επίμονα και επίπονα για μήνες μετά όταν ο ασθενής έχει νοσήσει βαριά τις πρώτες ημέρες, παρόλα αυτά συμπτώματα είχαν για μήνες ακόμα και έφηβοι και παιδιά που νόσησαν ελαφρύτερα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.