Τι δείχνουν οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι εκμεταλλεύθηκε τις ημέρες των γιορτών προκειμένου να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις του.
Οι αλλαγές έκρυβαν πολλές εκπλήξεις αφού υπήρξαν πολλά φαβορί που δε μετακινήθηκαν όπως η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας και ο Χάρης Θεοχάρης που παρέμεινε στο υπουργείο τουρισμού. Έμπειροι αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχουν σημάδια στον ανασχηματισμό που «δείχνουν» πρόωρες εκλογές.
Πρόκειται για σενάριο που δεν έχει φύγει από την πολιτική ατζέντα ωστόσο η επέλαση της πανδημίας δεν το φέρνει σε πρώτη προτεραιότητα.
Όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι επέλεξε να μην απομακρύνει υπουργούς που έπαιρναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάτω από τη βάση δείχνει τάση για εσωκομματική ηρεμία με φόντο μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι μόνοι που πλήρωσαν το μάρμαρο είναι ο Τάκης Θεοδωρικακός που βγήκε τελείως από το υπουργικό συμβούλιο και ο Γιάννης Βρούτσης, που τοποθετήθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Προπομπός εκλογικών εξελίξεων θεωρούνται και οι αλλαγές στο υπουργείο Εσωτερικών. Όχι τόσο η αντικατάσταση του Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Μάκη Βορίδη αλλά το γεγονός ότι μετακινήθηκε ο εκλογολόγος Θ. Λιβάνιος στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και η είσοδος στο υπουργικό σχήμα στελεχών που προέρχονται από την λεγόμενη σαμαρική πλευρά. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κατευνάσει τυχόν αντιδράσεις εντός του κόμματος για την αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από την πλευρά του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Κάπως έτσι θα επιτευχθεί η κομματική σύμπνοια εν όψει και του ενδεχόμενου προεκλογικού αγώνα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την πανδημία να είναι ακόμη σε έξαρση στην Ελλάδα είναι απίθανο να διεξαχθούν εκλογές. Ωστόσο ο μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι ενδέχεται να δρομολογήσει κι άλλες πολιτικές εξελίξεις.