Πολύ άσχημη εξέλιξη για το εμβόλιο της Moderna

Πολύ άσχημη εξέλιξη για το εμβόλιο της Moderna

Αλλαγή δεδομένων

Όλη η ανθρωπότητα περιμένει με κομμένη την ανάσα τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης για να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονικότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια ήρθαν πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι περιμέναμε. Τα κακά νέα είναι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα με σιγουριά για πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν.

Μια νέα μελέτη του ιατρικού περιοδικού New England Journal of Medicine μάλιστα η οποία βέβαια αποτελεί προκαταρκτική ανάλυση δείχνει ότι μακροπρόθεσμα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna, ενδεχομένως να είναι μικρότερη από ό,τι πιστεύαμε για 2 ηλικιακές ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα στις ηλικιακές ομάδων των 56-70 ετών και των 70 και άνω ο αριθμός των εξουδετερωτικών αντισωμάτων υποχώρησε από 50% έως και 95% στο τρίμηνο μετά τη δεύτερης δόση.

Όπερ εστί ότι η διάρκεια ζωής των εξουδετερωτικών αντισωμάτων του εμβολίου της Moderna πιθανόν να είναι μικρότερη του ενός έτους.

Οι μελέτες συνεχίζονται και ακόμα οριστικό συμπέρασμα δεν έχει βγει, αλλά σίγουρα οι πρώτες ενδείξεις δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία, όχι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά για το διάστημα της ανοσίας που προσφέρει.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.