Long covid: Η εξέλιξη του κορωνοϊού που τρομάζει

Θύμισε ταινία ζόμπι: Ασθενής με κορονοϊό δραπευτεύει και σκοτώνει γυναίκα δαγκώνοντάς την

Έχει ήδη παρατηρηθεί σε ποσοστό 5%.

Η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει με δεύτερο κύμα σχεδόν όλη την Ευρώπη και αρκετές ακόμα χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και παρότι δεν υπάρχουν ακόμα δοκιμασμένα εμβόλια, οι μελέτες στον ιό και τις βλαβερές του επιπτώσεις συνεχίζονται με νέα ευρήματα.

Μία από τις πιο επίπονες μορφές του covid-19 είναι αυτή που οι επιστήμονες ονομάζουν long covid, κορωνοϊός μακράς διάρκειας δηλαδή. Όσοι ασθενείς περνούν αυτή τη μορφή του ιού συνεχίζουν να έχουν συμπτώματά του ακόμα και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης που κρατούν μέχρι και 2 μήνες.

Τα συμπτώματα που ακολουθούν τους ασθενείς με long covid χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στη μία περιλαμβάνονται βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση και πονοκέφαλοι ενώ η δεύτερη, πιο βαριάς μορφής, επιβαρύνονται ζωτικά όργανα του σώματος όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το έντερο.

Άνω των 70 ετών το ποσοστό των ασθενών με μακράς διαρκείας κορωνοϊό φτάνει στο 22% ενώ σε νέους από 18-49 το ποσοστό φτάνει στο 10%, με τις νεαρές γυναίκες να έχουν πιο υψηλά ποσοστά σε αυτές τις ηλικίες (ώς 14,5%).

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα πολλών μελετών μέσα από ασθενείς που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή COVID Symptom Study, οι ερευνητές φτάνουν στο συμπέρασμα ότι πιο πιθανό να αναπτύξουν τη μακρά διάρκεια της ασθένειας είναι εκτός από τις νέες γυναίκες όσοι έχουν προβλήματα άσθματος, οι υπέρβαροι ασθενείς και ειδικότερα οι ασθενείς που είχαν πολύ βαριά συμπτώματα την πρώτη εβδομάδα ασθένειάς τους πριν ξεκινήσει η ανάρρωση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.