Δίκοπο μαχαίρι: Γιατί είναι επικίνδυνο να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα

Δίκοπο μαχαίρι: Γιατί είναι επικίνδυνο να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα

Οι νομικές δυσκολίες που τα καταδικάζουν σε αποτυχία.

Σε ρεπορτάζ του δημόσιου καναλιού αναφέρθηκαν τα νέα μέτρα που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί το συνολικό lockdown. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ τα νέα μέτρα θα έχουν στόχο τις μετακινήσεις των ηλικιωμένων αλλά και τις μετακινήσεις μετά τις 12 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Και στις δύο περιπτώσεις μελετάτε η επιβολή αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

Αν τελικά υπάρξει απόφαση για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η πιθανότητα να μην εφαρμοστούν ποτέ είναι πολύ πιθανή. Και αυτό λόγω της αντισυνταγματικότητάς τους όπως τονίζει στη στήλη του στο Βήμα ο «Βηματοδότης».

Σύμφωνα με τη στήλη όλες οι προτάσεις είναι αποτέλεσμα εισηγήσεων της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Η επιτροπή όμως δε γνωρίζει τα νομικά κωλύματα και η στήλη υποστηρίζει ότι τα μέτρα δε θα εφαρμοστούν καθώς είναι αντισυνταγματικά.

Το μέτρο για την απαγόρευση μετακινήσεων από τις 12 το βράδυ ως τις 6 το πρωί μπορεί να συμφωνεί με το ωράριο των καταστημάτων εστίασης, τα οποία κλείνουν στις 00.00, όμως η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένη χρονική ώρα θεωρείται στρατιωτικός νόμος.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την μερική απαγόρευση μετακινήσεων με ηλικιακό πρόσημο. Το μέτρο θα κατέρρεε νομικά καθώς η επιβολή του μόνο σε ανθρώπους άνω των 65 ετών θεωρείται ρατσιστικό. Ο Βηματοδότης επιμένει ότι αν ληφθούν τα μέτρα θα είναι οριζόντια, για όλον, δηλαδή, τον πληθυσμό, ίσως γι’ αυτό υπήρξε και η τελική προειδοποίηση του πρωθυπουργού στο χθεσινό διάγγελμα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.