Μόλις 27 θάνατοι στα 57.500 κρούσματα: Ποια είναι η χώρα που νικά τον κορωνοϊό

Ξαναφούντωσε η πανδημία: Ο υπερμεταδοτικός νεαρός που μόλυνε 86 άτομα σε μια μέρα

Οι τρόποι με τους οποίους τα κατάφερε.

Σε έξαρση είναι και πάλι η πανδημία του κορωνοϊού σε όλον σχεδόν τον πλανήτη. Μετά την άνοιξη και το πρώτο κύμα, όλα δείχνουν ότι είμαστε σε μέσο ενός δεύτερου με τους θανάτους να πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο.

Υπάρχουν όμως και παραδείγματα χωρών που έχουν καταφέρει να πολεμήσουν τον ιό και μάλιστα να κρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε χαμηλά επίπεδα. Μία από αυτές είναι και η Σιγκαπούρη όπου έχει καταγράψει 57.500 κρούσματα και μόλις 27 θανάτους.

Μάλιστα η αναλογία μεταξύ θανάτων και κρουσμάτων είναι στο 0,5% την στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 3%. Μάλιστα εδώ και δύο μήνες η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας δεν έχει καταγράψει κάποιον θάνατο εδώ και δύο μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 95% περίπου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί είναι μεταξύ μεταναστών που στην πλειονότητά τους είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Αυτοί ζουν συνωστισμένοι σε κοιτώνες και απασχολούνται σε οικοδομές και ναυπηγεία.

Η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να ελέγξει τη διάδοση του ιού μέσω των έγκαιρου εντοπισμού των κρουσμάτων αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών. Τα διαγνωστικά τεστ που έγιναν σε 900.000 ανθρώπους, φτάνοντας στο 15% του πληθυσμού που αγγίζει τα 6 εκατομμύρια. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες παγκοσμίως.

Οι αρχές κάνουν διαρκή τεστ σε εργάτες αλλά και σε ενοίκους οίκων ευγηρίας. Μάλιστα τα τεστ προσφέρονται δωρεών σε πολίτες άνω των 13 ετών που έχουν ενδείξεις οξείας μόλυνσης του αναπνευστικού.

Η προληπτική προσέγγιση εφαρμόζεται και στη θεραπεία. Ασθενείς με κορωνοϊό πάνω από 45 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούν ευάλωτους νοσηλεύονται ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Η Σιγκαπούρη διαθέτει με πολυάριθμα ιδιωτικά νοσοκομεία και υψηλής ποιότητας δημόσιες υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Δημιούργησε επίσης εγκαταστάσεις για ασθενείς με κορωνοϊό σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, καθώς και άλλες προσωρινές εγκαταστάσεις για όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Εξαιτίας αυτού δεν υπήρξε κορεσμός στο υγειονομικό σύστημα και η προσοχή και οι πόροι κατέστη δυνατό να επικεντρωθούν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους μείωσε κατά πολύ τη συχνότητα και την σοβαρότητα των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.