Μας έκοψε τη φόρα: Ο καθηγητής Μόσιαλος είπε για το εμβόλιο αυτό που κανείς δεν ήθελε ν’ ακούσει

Δούρειος Ίππος: Ο Μόσιαλος βάζει τρικλοποδιά στο αφήγημα της κυβέρνησης

Τσάμπα η χαρά μας...

Το να πει κανείς πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν είναι και η καλύτερη δυνατή μετά από μια σχεδόν 10μηνη «μάχη» με τον ιό είναι κάτι που δεν απαιτεί ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις για να το κάνει.

Στη χώρα μας βλέπουμε μια σταθερά υψηλή «κίνηση» των κρουσμάτων, τα οποία κινούνται πια καθημερινά πάνω από τα 300, ενώ αυξημένος είναι κάθε μέρα και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Εκτός από την Ελλάδα, όμως, η ίδια κατάσταση παρατηρείται σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς τα αποτελέσματα της χαλάρωσης αρχίζουν να γίνονται τώρα ορατά, με ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως και το νούμερο των συνανθρώπων μας που δεν τα κατάφεραν να πλησιάζει, δυστυχώς, το 1.000.000.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σύσσωμη η ανθρωπότητα έχει στρέψει τις ελπίδες της στην παραγωγή εμβολίου, το οποίο θα βάλει τέλος μια και καλή στον εφιάλτη της πανδημίας. Η αισιοδοξία, μάλιστα, μοιάζει να είναι διάχυτη, με πολλούς επιστήμονες να κάνουν λόγο για μαζική παραγωγή στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Ωστόσο, ο καθηγητής πολιτικής της υγείας του LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist μας έκοψε τη… φόρα.

Γιατί;

Γιατί πολύ απλά δήλωσε πως το εμβόλιο- ειδικά η πρώτη γενιά του- αποκλείεται να είναι αποτελεσματικό 100% και θα χρειαστεί μια μεταβατική φάση μέχρι να πούμε ότι πράγματι καταπολεμά ολοκληρωτικά τον Covid-19.

Τόνισε, δε, πως «η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει και με την ανακάλυψη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά και με τη συνεχή εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας», κάτι που σημαίνει πως δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να περιμένουμε τα πάντα από το εμβόλιο, αλλά να βρισκόμαστε σε επιφυλακή και να τηρούμε στο έπακρο τα μέτρα, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Απολύτως λογικό, έτσι δεν είναι;

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.