Άλυτο μυστήριο: Το μεγάλο «αγκάθι» με τον κορωνοϊό που φέρνει πιο αυστηρά μέτρα τον χειμώνα

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Κανείς μας δε θέλει να το δει να συμβαίνει, αλλά...

Όσοι έχουν ασθενήσει από τον κορωνοϊό και έχουν ιαθεί δε σημαίνει αναγκαστικά ότι έχουν αποκτήσει ανοσία. Αυτό επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, με ασθενείς που είχαν νοσήσει τους πρώτους μήνες της πανδημίας να σημειώνονται ξανά ως κρούσματα ακόμα και 6 μήνες μετά.

«Δεν είναι περίεργο ένας ασυμπτωματικός να ξαναμολυνθεί από τον ιό. Αν και δεν υπάρχει τρόπος να προσδιορίσεις τους ασυμπτωματικούς που κυκλοφορούν και ξαναμολύνθηκαν, αυτοί ενδέχεται να είναι πολλοί περισσότεροι και όχι μόνο κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις», σημειώνει ο καθηγητής Ανοσοβιολογίας-Μοριακής Βιολογίας του ΑΠΘ Μηνάς Γιάγκου με αφορμή το τελευταίο κρούσμα του ασθενή στην Ξάνθη ο οποίος είχε βρεθεί ξανά θετικός τον Απρίλιο.

Ειδικότερα οι νεαροί ασθενείς, με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να καταφέρουν να νικήσουν την εξάπλωση του ιού στο σώμα τους χωρίς να δημιουργήσουν αντισώματα. Με διαφορετικούς τρόπους με τον έμφυτο μηχανισμό του σώματός τους δημιουργούν μία έμφυτη ανοσία, η οποία θα καταπολεμηθεί με τον ίδιο τρόπο αν ο ιός ξαναεμφανιστεί.

Αυτό όμως σημαίνει ότι θα μεταδίδουν το ίδιο εύκολα τον ιό και σε ανθρώπους που δεν έχουν αυτήν την ικανότητα της έμφυτης ανοσίας και πιθανώς να νοσήσουν πολύ πιο βαριά. Ένας κίνδυνος που μεγαλώνει τους μήνες με χαμηλότερες θερμοκρασίες και αποτελεί ένα παράδοξο αλλά και το μεγάλο αίνιγμα για το πώς θα αντιμετωπιστεί μέσα στον χειμώνα όταν οι ασυμπτωματικοί νοσούντες που ιάθηκαν από τον covid-19 ξανακολλήσουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Ο κίνδυνος για τους ασθενείς μεγαλύτερων ηλικιών, με αυτοάνοσα αλλά και ιστορικό καρδιοπαθειών, διαβήτη και άλλων σοβαρών ασθενειών ελοχεύει τον χειμώνα και ο πιο ασφαλής τρόπος αντιμετώπισής του, όπως φάνηκε από τους πρώτους μήνες του ιού είναι η καραντίνα. Όχι με τη μορφή του ολικού lockdown αλλά με τοπικής φύσεως αποκλεισμούς περιοχών ή σχολείων ή δομών ή εργασιακών χώρων που σημειώθηκαν απανωτά κρούσματα. Όλα αυτά μέχρι την επίσημη κυκλοφορία των εμβολίων με τα οποία θα εξασφαλιστεί μεγάλο ποσοστό ανοσίας ακόμα και στα άτομα που ξεπερνούν τον κορωνοϊό ασυμπτωματικά.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.