Επιτέλους και στην Ελλάδα: Το μέτρο- ανάσα που φέρνει χρήμα παρακάμπτοντας τις τράπεζες

Επιτέλους και στην Ελλάδα: Το μέτρο- ανάσα που φέρνει χρήμα παρακάμπτοντας τις τράπεζες

Μέτρο-ανάσα.

Τη δημιουργία ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων προβλέπει το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Μέσω αυτών θα μπορούν όσοι θέλουν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση να δανειοδοτηθούν στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θεσμού των μικροπιστώσεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού με στόχο τη χορήγηση πιστώσεων μέχρι 25 χιλιάδες ευρών γιατί εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη και έχει αναγνωριστεί ότι προωθεί την αυτοαπασχόληση και συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να θέσει κανόνες για τη δημιουργία εταιρειών που θα χορηγούν μικροπιστώσεις και θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για να δημιουργήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαιούχοι είναι:

  • Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.
  • Τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Την εποπτεία του σχεδίου θα έχει η τράπεζα της Ελλάδος. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των ιδρυμάτων μικροπιστώσεων ορίζεται σε 250.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον. Με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται να διατηρούν ίδια κεφάλαια ισόποσα με το αρχικό κεφάλαιο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.