Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Χόλγκερ Σίνεμαν του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά μελέτησαν ξανά από την αρχή αξιολογώντας τα αποτελέσματα 172 μελετών από 16 διαφορετικές χώρες όλων των ηπείρων σχετικά με τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.
Τα αποτελέσματα όλων των ερευνών δείχνουν πλέον επίσημα αυτό που μέχρι τώρα οι επιστήμονες υπέθεταν ή λάμβαναν ως θέσφατο με βάση άλλες μελέτες που αφορούσαν την γρίπη και όχι τη συμπεριφορά του covid-19. Και αυτό είναι η μεταδοτικότητά του από απόσταση, ανεξάρτητα από τα πρόσθετα μέτρα προστασίας.
Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε λιγότερο από 1 μέτρο απόσταση μεταξύ τους πλησιάζει το 13%. Ο κίνδυνος αυτός πέφτει στο 3% αν η απόσταση είναι τουλάχιστον ένα μέτρο, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι το ποσοστό αυτό πέφτει στο μισό σε κάθε ένα μέτρο που προστίθεται ως τα τρία μέτρα.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο «The Lancet» και μέρος της έχει χρηματοδοτηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνει ότι το πιο σημαντικό μέτρο από όλα όσα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις είναι η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.
Η μάσκα είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο που λειτουργεί στη μείωση της μεταδοτικότητας, ειδικά στο υγειονομικό προσωπικό που έχει εξαπλάσια πιθανότητα να κολλήσει αλλά τα ποσοστά μειώνονται δραματικά μόνο με τη χρήση ειδικών μασκών τύπου N95 και FFP2 και όχι τόσο πολύ με τις απλές χειρουργικές.