Μιλάνε οι δημοσκοπήσεις: Τα ποσοστά στις Ευρωεκλογές που φέρνουν πονοκέφαλο και ανατροπές

Δημοσκόπηση-γροθιά στο στομάχι: Ψευδαισθήσεις τέλος…
Χαμός στα κομματικά επιτελεία!

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για μπαράζ περιοδειών ενόψει των ευρωεκλογών.

Οι πολιτικοί αρχηγοί βάζουν τον πήχη για τις ευρωεκλογές, έχοντας ως μεγαλύτερο αντίπαλο την αποχή. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως στόχος της ΝΔ είναι να συγκεντρώσει 33%, δηλαδή όσο και στις εθνικές εκλογές.

Στο κυβερνών κόμμα είναι, ωστόσο, προβληματισμένοι από τις δημοσκοπήσεις αφού η ΝΔ χάνει έδαφος και το 33% δεν αναμένεται να το πιάσει εύκολα.

Την ίδια στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα είναι στη δεύτερη θέση και καταγράφει άνοδο στα ποσοστά του σε σχέση με τις μετρήσεις του χειμώνα.

Όμως τα πράγματα στην Κουμουνδούρου δεν είναι καλά με έναν γενικό… πονοκέφαλο για τις δημοσκοπήσεις που δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 14% με 15% ενώ ο στόχος για τις ευρωεκλογές είναι τουλάχιστον 17%.

Στη Χαριλάου Τρικούπη βασικός στόχος είναι να κατακτήσουν την δεύτερη θέση και έμφαση δίνεται στην προσέγγιση ψηφοφόρων που στο παρελθόν ήταν «πράσινοι» αλλά τώρα είναι στην δεξαμενή των αναποφάσιστων. Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές του 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 7,72 %, ενώ πέρσι στις εθνικές εκλογές το ποσοστό ήταν 11,84%.

Παρά το γεγονός ότι είχε ανεβάσει για κάποιους μήνες τα ποσοστά του, πλέον έχει χάσει έδαφος και στο ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται, τόσο όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ. Ο στόχος της δεύτερης θέσης μοιάζει πλέον μακρινός για το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει ναι μεν έδαφος, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να επιστρέψει σε ποσοστά Τσίπρα.

Σε μία καλή επίδοση στις κάλπες εστιάζει το ΚΚΕ, που στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές δείχνει να παίρνει υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό των περσινών εθνικών εκλογών (είχε πάρει 7,69 %). Να σημειωθεί πως στις ευρωεκλογές του 2019 το ποσοστό του ΚΚΕ ήταν 5,35%. Ωστόσο και στον Περισσό επικρατεί προβληματισμός αφού η δυναμική που είχε λάβει το κόμμα μετά τις εθνικές εκλογές, μαζεύτηκε μετά και τη στάση του στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας η Ελληνική Λύση καταγράφει στις δημοσκοπήσεις άνοδο και φαίνεται πως έχει τις καλύτερες επιδόσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είχε 4.18 %, ενώ στις εθνικές εκλογές πέρσι το ποσοστό ήταν 4.44%. Οι δημοσκοπήσεις την έδιναν στο 10% αλλά όπως και στο ΚΚΕ, έτσι και σε αυτό το κόμμα, η δυναμική σταμάτησε και το ποσοστό «κλειδώνει» προς το 7% με 8%.

Να αξιοποιήσει την πολιτική συγκυρία και να πετύχει άνοδο των ποσοστών θέλει και το κόμμα Νίκη, που πέρυσι στις εθνικές εκλογές είχε πάρει ποσοστό 3,7 %.

Την ίδια στιγμή στη Νέα Αριστερά έχουν ως στόχο να εκλέξουν ευρωβουλευτή, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να πετύχει υψηλότερο ποσοστό από αυτό των εθνικών εκλογών (που ήταν 3.17 %). Στις κάλπες του καλοκαιριού ενδιαφέρον έχει και τι ποσοστά θα πιάσουν το κόμμα «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη αλλά και οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version