«Καμπανάκι» για δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

«Καμπανάκι» για δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες προειδοποιούν.

Σε ύφεση είναι όπως δείχνουν και οι αριθμοί ο κορωνοϊός στην Ευρώπη. Το φονικό κύμα του ιού άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στη γηραιά ήπειρο με τη ζωή να επιστρέφει σε μία κάποια κανονικότητα μετά από 2,5 μήνες lockdown.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προειδοποιεί ότι τυχόν εφησυχασμός μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικός. Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό μειώνονται ενδέχεται ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες» σημείωσε ο Μάικλ Ράιαν επικεφαλής του οργανισμού για τις έκτακτες καταστάσεις.

Όπως τόνισε ο Ράιαν: «Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε και ο Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής επιδημιολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι «Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα».

Σχολίασε μάλιστα ότι με τις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού θα δούμε τον πραγματικό αντίκτυπο σε δύο εβδομάδες. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι αριθμοί να μην είναι αποκαρδιωτικοί.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.