Βόμβα εκλογικού αιφνιδιασμού…

Ανακοινώνονται: Αυτά είναι 4 τα πρώτα μέτρα που χαλαρώνουν στις 4 Μαΐου

Κίνηση-ματ ή ρίσκο;

Δίνουν και παίρνουν τα πολιτικά σενάρια στην Ελλάδα. Η πανδημία του κορωνοϊού αρχίζει και «ξεθυμαίνει» αφού το ενδιαφέρον του κόσμου σταδιακά ατονίζει.

Εδώ και μέρες κυκλοφορούν σενάρια εκλογών μετά την διαχείριση της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας. Τελευταία όμως έκανε την εμφάνισή του και αυτό το ανασχηματισμού με τα στελέχη της κυβέρνησης είτε πρόκειται για υπουργούς είτε για βουλευτές διαψεύδουν τα όποια σενάρια.

Ο «Βηματοδότης» δίνει μία άλλα οπτική για τα πράγματα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το δίλημμα είναι υπαρκτό αφού η διαχείριση της πανδημίας θα ξεφουσκώσει σταδιακά τα πανιά της κυβέρνησης και θα κάνουν την εμφάνισή τους κι άλλα προβλήματα.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται:

«Η υγειονομική κρίση και ιδιαιτέρως η διαχείρισή της μπορεί να βρίσκεται όντως στην κρισιμότερη φάση της, καθώς τα διλήμματα ως προς το βάθος και την ταχύτητα επανεκκίνησης της οικονομίας περισσεύουν, αλλά και η πολιτική δεν μένει ακίνητη. Σήμερα μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι τα σενάρια των εκλογών που πολλούς διέγειραν όλο το προηγούμενο διάστημα μόνο αβάσιμα δεν ήταν. Το ενδεχόμενο απασχόλησε τον Πρωθυπουργό, και κατ’ ορισμένους τον απασχολεί ακόμη, παρότι έκανε ό,τι περνάει από το χέρι του για να το θάψει όσο πιο βαθιά μπορούσε στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου.

Ολοένα και περισσότεροι πια αντιλαμβάνονται ότι προϊόντος του χρόνου η επιτυχής διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού θα πάψει να φουσκώνει τα πανιά της κυβέρνησης και πως άλλα θέματα και προβλήματα, ιδιαιτέρως τα διαχρονικά και δυσεπίλυτα της οικονομίας, θα έλθουν, αν δεν έχουν ήδη έλθει, στο προσκήνιο για να συγκροτήσουν εστίες αμφισβήτησης και να απομειώσουν τα εντυπωσιακά έως τώρα επίπεδα αποδοχής της κυβέρνησης.

Πράγμα που σημαίνει ότι στον βαθμό που επιλεγούν ως λύση δεν μπορούν λογικά παρά να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Στη βάση των παραπάνω «χτίζεται» το επιχείρημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, από αυτό το σημείο μέχρι τη διενέργειά τους η απόσταση είναι μεγάλη και τα διλήμματα πολλά. Πώς θα διεξαχθούν εν μέσω των προσπαθειών για τον έλεγχο των συνεπειών της πανδημίας και τι θα συμβεί αν το αποτέλεσμά τους δεν είναι το διεκδικούμενο από την κυβέρνηση και απαιτηθούν δεύτερες εκλογές; Και πόσο μπορεί ο Πρωθυπουργός να θυσιάσει την πολιτική σταθερότητα για έναν στόχο αμφιλεγόμενο και εν πολλοίς παρακινδυνευμένο;

…και ο ανασχηματισμός

Αυτό που μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι ότι το δίλημμα είναι υπαρκτό και βασανίζει τον Πρωθυπουργό, παρότι ζήτησε από τους άμεσους συνεργάτες του να τις αρνούνται μετ’ επιτάσεως στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Ο ίδιος πάντως είναι αμφίσημος και σε κάθε περίπτωση θέλει να διατηρήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Αντιστοίχως προβληματίζεται και για τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, ο οποίος επίσης δεν είναι άσχετος με τα σενάρια των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πια τις αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος, έχει ζυγίσει τα πρόσωπα και μετρήσει τις δυνατότητές τους στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Και στον βαθμό που το ενδεχόμενο των εκλογών παραμένει ισχυρό, θα ήθελε στο μεσοδιάστημα να τονίσει τα μεταρρυθμιστικά και δυναμικά στοιχεία της διακυβέρνησής του τα οποία του πρόσφεραν την πρωτοφανή δημοφιλία που κατέκτησε στη διάρκεια της διπλής κρίσης που αντιμετώπισε τους προηγούμενους μήνες. Οπότε λογικά ο ανασχηματισμός δεν βραδύνει».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.