Αυτή η θερμοκρασία είναι «σύμμαχος» του κορωνοϊού

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός με τα κουνούπια; Η απάντηση του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα

Ποιες συνθήκες ευνοούν τη μετάδοσή του.

Διαρκώς νέα δεδομένα προκύπτουν για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το γεγονός ότι οι επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν έναν «άγνωστο» εχθρό δε βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις το έργο τους.

Όπως έχει αποκαλυφθεί εδώ και καιρό οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στην μη μετάδοση του ιού. Δηλαδή όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία τόσο πιο δύσκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός σε κάποιον άνθρωπο. Σε πρόσφατη μελέτη μάλιστα που δημοσιεύθηκε στην Κίνα σημειώνεται ότι αύξηση ακόμη και ενός βαθμού κελσίου μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στην εμφάνιση κρουσμάτων.

Ποιες συνθήκες όμως βοηθούν στη μετάδοση του κορωνοϊού; Σε πρόσφατη μελέτη όπου υπήρξαν δεδομένα από 500 διαφορετικές τοποθεσίες εκτιμήθηκε ότι η ιδανική θερμοκρασία για την μετάδοση του κορωνοϊού είναι οκτώ βαθμοί κελσίου ενώ οι περισσότερες πόλεις με μεγάλο αριθμό μετάδοσης είχαν σχετική υγρασία μεταξύ 60%-90%.

Τα στοιχεία των κλιματολογικών δεδομένων σε πολλές χώρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων έδειξε θετική συσχέτιση του ύψους της βροχόπτωσης και της αύξησης των κρουσμάτων. Όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μεταδοτικότητα, ειδικά των αερολυμάτων του ιού, μειώνεται μεταξύ 70-80% στις τιμές της σχετικής υγρασίας.

Οι κλιματολογικές συνθήκες βρέθηκε να επηρεάζουν την εμφάνιση κρουσμάτων σε διάστημα περίπου 14 ημερών. Δηλαδή οι συνθήκες που επικρατούν επηρεάζουν την εμφάνιση των κρουσμάτων κορωνοϊού μετά από δύο εβδομάδες.

Πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές περιοχές του Ιράν, έδειξε ότι η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου και η ηλιακή ακτινοβολία έχουν αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση με την εξάπλωση του ιού.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.